1. Címlap
  2. Útmutató a Monsterhez
  3. Legjobb gyakorlatok
  4. Az interjúztatás megtervezése

Az interjúztatás megtervezése

Az interjúztatás megtervezése

A megfelelő szakember felvétele az egyik legfontosabb döntés, amit a vállalkozása érdekében meghoz. Ezért rendkívül fontos a jelöltek meghallgatása. A következő tanácsok segítségével a legtöbbet hozhatja ki az interjúkból, és végeredményben a legjobb jelöltet veheti fel a cégéhez.

Ismerje meg a munkakör részleteit:

Ha nem ismeri pontosan a betöltendő pozícióban ellátandó feladatokat, kérdezze ki a jelenleg ilyen feladatkörben dolgozókat, hogy milyen a napi munkabeosztásuk, mik a feladataik és mik a nehézségek.

Ismerje meg a jelöltet:

Mielőtt találkoznak, szerezzen információt a jelöltről. Alaposan nézze át az önéletrajzát. Amikor pedig az interneten fellelhető profilját olvassa, igyekezzen elkerülni, hogy személyes jellegű információk befolyásolják a felvételi döntést.

Ne feledje, azok a jelöltek, akik most nem felelnek meg, a jövőben még számításba jöhetnek. A mai médiával átszőtt világban az ÁLLÁSKERESŐK NAGY VALÓSZÍNŰSÉGGEL UTÁNANÉZNEK A CÉGNEK még az interjú előtt. Ezért minden egyes interakciónak pozitív benyomást kell maga után hagynia a cégről.

Szűrje a jelölteket telefonos interjúval:

Cégtulajdonosként és menedzserként az idő mindig értékes erőforrás. Telefonos interjúk segítségével kiszelektálhatja a pályázók közül azokat, akik nem felelnek meg az alapvető elvárásoknak. Előzetesen gondolja át, és írja le a kérdéseket. Így biztosan mindenkitől ugyanazokat az információkat fogja megszerezni, és a válaszokat is egyszerűbb áttekinteni. Ezzel a folyamattal ki tudja választani a legjobb 2-3 jelöltet, akikkel személyesen is találkozni fog.

Többirányú kérdéseket használjon:

Amikor először fordul a jelölthöz, akkor az a cél, hogy kialakuljon a kapcsolat, mielőtt rátérnek a technikai vagy a jelölt konkrét tapasztalatát firtató kérdésekre. Aztán tegyen fel néhány kérdést, amivel kideríti, hogy a jelölt megfelel-e a pozíció követelményeinek, mint például a releváns iskolai végzettség vagy az elvárt tapasztalat szintje. Ha stimmelnek az elvárások, feltehet néhány viselkedésre vonatkozó kérdést, amikből megtudhatja, hogyan kezelte a jelölt a nehéz helyzeteket a munkában. Ha az első találkozáson megvan a kölcsönös szimpátia a jelölt és Ön között, ajánljon fel egy új időpontot a második találkozóra, amikor mélyebb szakmai kérdésekbe is belemehetnek, akár személyesen, akár telefonon.

Minta interjúkérdések a viselkedésre vonatkozóan:

  • Meséljen egy időszakról, amikor különösen nehéz problémát kellett kezelnie, és ebben nem volt segítsége. Mit tett ebben a helyzetben?
  • Dolgozott már olyan csapattal, ahol ellentétes vélemények uralkodtak? Hogyan oldotta meg a csapat ezeket a különbözőségeket? Önnek milyen szerepe volt ebben?
  • Milyen ismereteket szerzett a legutóbbi munkájában vagy a tanulmányai során, amikre támaszkodni tud ebben a pozícióban?

Nyitott kérdésekkel felmérheti a személyiséget általánosságban:

A nyitott kérdések megválaszolásakor a pályázó lehetőséget kap, hogy megmutassa magát és a gondolkodásmódját. Míg bizonyos képességek a pozíció betöltéséhez elengedhetetlenek, addig a pályázó hozzáállása a mindennapi munkavégzés során számít leginkább.

Részletekbe menő kérdésekkel a tapasztalatot mérheti fel:

Miután meggyőződött róla, hogy a jelölt kellően képzett a pozíció betöltéséhez, nézzen mélyebbre, és mérje fel az érintett területen szerzett tapasztalatát és gondolkodási képességét.

Figyelje meg a kommunikációs stílust:

Kérje meg a jelöltet, hogy vegyen részt egy csoportmegbeszélésen, és ossza meg gondolatait a csoportban. Ez segít megítélni, hogy a jelölt csapatjátékos-e. Figyelje meg diszkréten a jelölt testbeszédét, habitusát és a csapatba illeszkedését. Kényelmes számára a többiek társasága? Be tud mutatkozni profi módon?

Tájékozódás a cégről:

Kérdezze meg a jelöltet, van-e valamilyen kérdése. Ha a jelölt készült kérdéssel — és már tud valamit a cégről —, az jó jelzés arra, hogy alapvetően érdekli a cég üzletmenete és hogy képes stratégiai együttgondolkodásra.

Tartsa be az interjúztatás jogi-etikai szabályait:

Tartsa a beszélgetést mindvégig professzionális keretek között. Ha egy kérdés túlságosan tolakodónak vagy személyesnek tűnik, akkor nagy valószínűséggel az is. Bizonyosodjon meg róla, hogy mindenki, aki részt vesz a meghallgatásokban, tisztában van a jogilag megengedhető és nem megengedhető témákkal az interjún.