1. Címlap
  2. Útmutató a Monsterhez
  3. Legjobb gyakorlatok
  4. Az új munkatárs beilleszkedése

Az új munkatárs beilleszkedése

Az új munkatárs beilleszkedése

Készítsenek jegyzeteket. A beléptetés és a betanítás a felvételi procedúra utolsó lépése; egy olyan lépés, aminek pozitív vagy negatív hosszú távú hatása lehet a teljes kiválasztási folyamatra. A következő javaslatok betartásával segítheti az új munkatársat, hogy sikeres lehessen és értéket teremtsen a cégben:

Legyen szervezett a belépés.

Készítsen belépői kézikönyvet, ami minden fontos információt tartalmaz a cégről és az új munkatársakra vonatkozó szabályokról. A kézikönyv tartalmazza a szervezeti felépítést, elérhetőségeket, veszély esetén hívható telefonszámokat, a szervezeti kultúra jellemzőit, az öltözködési, a közösségi médiában tanúsítandó viselkedési és egyéb lényeges szabályokat. Ha megoldható, bízzon meg egy régebbi munkatársat azzal, hogy koordinálja az új munkatárs beilleszkedési lépéseit. Ez a megbízott munkatárs lesz, aki ütemezi az első nap tennivalóit és ellátja az új munkatársat a szükséges információkkal.

Teremtsen biztonságot az új belépő számára.

Lássa el az új munkatársat a szükséges információkkal az első napot illetően. Adjon pontos iránymutatást, hogyan juthat el a munkahelyre, hol fog tudni parkolni, kit keressen, amikor megérkezik. Kerülje el azonban, hogy az új munkatársat elárassza információkkal. Lássa el őt tollal és jegyzetfüzettel, amibe a nap folyamán minden, számára új információt feljegyezhet — vagy használhat elektronikus eszközt is.

Szervezze meg az első napot.

Az első benyomás fontos, ezért tervezze meg az új munkatárs első napját. Mutassa be őt a többieknek, menjenek el együtt ebédelni és ütemezzen be munkavállalói képzéseket. Ha alkalmazható a feladatkörre, hagyja, hogy az új munkatárs megnézze, hogyan dolgoznak mások vagy engedje, hogy belehallgasson ügyféltelefonokba, hogy ezzel is segítse a munkába belerázódást.

Biztosítsa a munkaeszközöket.

Ha az új munkatársnak szüksége lesz asztalra, öltöző szekrényre, telefonra vagy számítógépre, készítse elő ezeket az első munkanapra. Készítsen számára tollat, papírt és egyéb eszközöket is.

Közölje a feladatokat és elvárásokat.

Az első munkanapon szánjon időt arra, hogy leül az új munkatárssal és átbeszélik a feladatait, a felelősségeket és a célokat. Fejezze ki az elvárásait, és mondja el azt is, milyen módon értékelik a teljesítményt. Foglalják írásba a feladatokat és elvárásokat, iránymutatásként a továbbiakra.

Tervezze meg az első három hónapot.

Segítse az új munkatársat, hogy sikeres lehessen, és szervezzen rendszeres megbeszéléseket az első hónapokban. Ezek a megbeszélések lehetnek rövidek is, akár 15 percesek. Kérdezze meg az új munkatárs felettesétől is, hogy az ő szempontjai szerint hogyan halad a betanulás. Kezeljen minden problémás pontot, mielőtt az továbbgyűrűzik vagy berögződik. Ha kell, ismételjék meg a betanító képzéseket.