1. Címlap
  2. Útmutató a Monsterhez
  3. Legjobb gyakorlatok
  4. Családosnak lenni és karriert építeni?

Családosnak lenni és karriert építeni?

Családosnak lenni és karriert építeni?

Nemrég egy sikeres HR szakmai rendezvényen jártunk, ahol kiváló szakemberekkel beszélgettünk a legújabb trendekről, irányokról, arról, hogyan változik a világ, és hogyan változunk a világgal együtt, de leginkább a munkahelyek és munkavállalók kapcsolódásairól. Jobbnál jobb előadók váltották egymást a színpadokon, estére zsongott bennünk a rengeteg újdonság gondolata és az inspiráló kezdeményezések hangulata.

A délután vége felé egy HR területen dolgozó anyuka lépett a színpadra. A gyermekével. Hogy megossza a gondolatait a családos szakemberek karrierépítési helyzetéről, a paradigmaváltás égető szükségéről. Mi történt az előadás alatt az édesanya mögött a háttérben? A szőke kisgyermek önfeledten felfedezte és bejátszotta a színpadot, és belopta magát a közönség szívébe.

Miért paradigmaváltás?

Mi történt? Mit hozott a gyermek az életünkbe? Érzelmeket? Felelősséget? Óvást? Mindazt, amit mindannyian igénylünk gyermekként és felnőttként is egyaránt. Gondoskodó figyelmet. Egy ember életútja számos változást tartogat, mely megtapasztalások folyamatosan gazdagítják az egyén személyiségét, élményvilágát, motivációit. Ilyen fontos momentum a családalapítás is, és ezt nem csak a társadalomnak, hanem a munkáltatóknak is érdemes kitüntetett figyelemmel kísérniük. Korábban HR szakmában dolgozó kisgyermekes szülők személyes történeteit megismerve megkapó szemléletváltásnak lehetünk tanúi.

Mire jöttek rá ezek a szakemberek? Arra, hogy a gyermekvállalással olyan készségeik fejlődtek ki, melyek a munka világában is sokkal sikeresebbekké tehetik őket:
empátia, felelősségvállalás, kompromisszumkészség, szervezőkészség, türelem. A gyermeket nevelő édesanya vagy akár édesapa szakadatlan egyensúlyozik az idővel és feladatokkal, és tökélyre fejleszti a multitasking-ot. A munkáltatók többsége sajnos elzárkózik a (több)gyermekes szülők foglalkoztatásától, mert attól tart, hogy alacsonyabb teljesítményt és elköteleződést nyújthat majd a munkavállaló. Pedig a fent említett HR szakemberek és családbarát álláslehetőséget nyújtó cégek is ráébredtek, hogy a kisgyermekes kollégák a legtöbb esetben paradox módon kiemelkedően hatékony munkaerőnek bizonyulhatnak, köszönhetően a gyermek mellett elsajátított soft készségeknek.

Mindannyian saját bőrünkön tapasztaljuk, hogy a 8 órás munkanap alatt a figyelmünk és teljesítményünk természetes módon hullámzik, és végső soron nem a munkavégzés időtartama, hanem minősége számít. A kisgyermekes kollégák családbarát támogatással, rövidebb munkaidőben is képesek figyelmüket maximálisan a munkára fordítani. Ezzel a szemléletváltással nemcsak a munkáltatók gazdagodhatnak, hanem a családos munkavállalók, közvetve pedig a közösségek is.

A családbarát munkahelyek támogatása és népszerűsítése ezért lett a Monster.hu-nál is kiemelt fontosságú terület. A karrierportál külön Facebook oldalra gyűjti a családbarát álláslehetőségeket, és a munkáltatók felé is kedvezményes szolgáltatásokat nyújt, legyen szó akár álláshirdetésekről, premium és sourcing szolgáltatásokról, vagy employer branding kampányokról.A munka-karrier-magánélet egyensúlya megteremthető. Csak nyitottság kérdése.

 

Zétényi Anna
a Monster Magyarország ügyvezetője, pszichológus