1. Címlap
  2. Munkaerő-menedzsment
  3. Dolgozók megtartása
  4. Csapatépítő tréningek: hibák és tanácsok

Csapatépítő tréningek: hibák és tanácsok

Csapatépítő tréningek: hibák és tanácsok

Megosztja a dolgozókat a céges csapatépítő tréningek haszna. Míg egyesek szerint mindez csak szükséges rossz a szabadidő rovására, addig mások örömmel mennek és vesznek részt kollégáikkal a szokatlan feladatok megoldásában. A cégvezetés szándéka egyértelmű: javítani a kommunikációt, növelni az összetartást és a motivációt. Munkajogi szempontból viszont sok a homályos pont az ilyen események státuszáról.

Nem nehéz egymással ellentétes véleménnyel bíró munkavállalókat találni, ha a céges csapatépítésről faggatózunk. Az angolul "teambuilding"-et kedvelők táborát erősíti a gyógyszerészként dolgozó Anikó. A hölgynek előző munkahelyén, egy multinál rendszeresek voltak ilyen elfoglaltságai. "A tréningek általában egy-két napig tartottak. Egy alkalommal például a csapatnak egy régi Trabantot kellett teljesen újramázolnia." Mint kiderült: a dolgozók ezután sokféle területen mutathatták meg kreativitásukat. Többek közt saját dalt komponáltak humoros szöveggel, majd gyorsan váltakozó stílusú és ritmusú dalokra lejtettek táncot. Volt borfelismerési verseny is, de arra is akadt példa a tréninghelyszínen, hogy közösen navigálták a Trabantot bekötött szemmel. Anikó mindenesetre azt tapasztalta: a megpróbáltatások valóban közelebb hozták egymáshoz a kollégákat. Ráadásul a munka közben nem is annyira szembetűnő személyiségjegyek váltak nyilvánvalókká. "Egyből látszott például, hogy ki az, aki teljes erőbedobással akarja megoldani a feladatokat és ki az, aki mindent túlbonyolít, elapróz vagy éppenséggel lassú." Anikó úgy látja: amellett, hogy rengeteget tanult a tréningen történtekből, a programok emléke ma is elevenen él benne.

"A családtól veszi el az időt"

Ellene van a csapatépítő tréningeknek az egyik budapesti nyelviskolában angolt tanító Ilona. "Szerintem csak a családtól, a magánélettől vonja el a dolgozókat. Elég időt tölt az átlagember a munkahelyén ahhoz, hogy a szabadidejét ne a kollégákkal, hanem a számára legkedvesebb személyekkel töltse el "- fakad ki. Elárulta, hogy munkahelye legalább havi egy péntek estét szentel a közös programokra. "Hol egy táncház, hol egy étteremlátogatás, hol egy közös tekézés kerül terítékre." Ilona rendszerint igyekszik kivonni magát a munkaidőn túli kötelező programokból. Igaz, kollégái - akikkel egyébként korrekt munkakapcsolatot tart fent -néha kicsit furcsállják a hozzáállását. De eddig sem emberileg, sem anyagilag nem tapasztalta hátrányát annak, ha nem vett részt a közös kiruccanásokon.

Jogi trükkök és bizonytalanság

A munkajog is inkább Ilona álláspontját támasztja alá. "A csapatépítő tréningek és a közös céges programok esetében elvileg a rendes munkaidő-beosztás szabályai szerint kell eljárni. Ennek értelmében a munkával nem szorosan összefüggő tevékenységekre a dolgozó munkaidőn kívül nem kötelezhető. Amennyiben az ilyen, munkaidőn túli tevékenység a munkával összefüggésbe hozható, a cégnek akkor is 1 héttel az esemény előtt tájékoztatnia kell a dolgozókat" - tájékoztatott Dr. Sipos Márta munkajogász. A szakember ugyanakkor problémásnak látja, hogy nincs is olyan jellegű szabályozás, ami egyértelművé teszi, mi számít csapatépítő tréningnek és mi nem. "Egy üzletkötőként dolgozó hölgyet például magával vitt a cég egy hétvégi csapatépítő tréningre. Csakhogy a hölgyet a feladatok teljesítése közben baleset érte, eltört a lába. A cég ma sem tudja, hogy a hétvégén, a céges program alatt történt lábtörés most munkahelyi balesetnek számít-e vagy sem." A tapasztalatok szerint a cégek amúgy is gyakran folyamodnak trükkös fogásokhoz - papíron például szakmai képzésként tüntetnek fel egyes csapatépítő tréningeket. Gyakori jelenség az is, hogy a még próbaidőn lévő dolgozóval tanulmányi szerződést kötnek. Ebben a csapatépítő tréning képzésnek minősül - amelyen, ha nem vesz részt a próbaidős dolgozó és emiatt esetleg elküldik, még az árát is vissza kell fizetnie."

A multik rutinos csapatépítők

A csapatépítő tréningek értelmezése körüli zűrzavarra gyakran maguk a munkaadók is ráerősítenek. Csupán a cégek 40 százaléka tudatos a csapatépítésben. Ezek a vállalatok általában multik, ahol már kialakult hagyományai vannak a csapatépítésnek - tudják a céljaikat és hogy mit, miért tesznek. A megrendelők másik kategóriája tipikusan az a hazai kisvállalkozás, amely menet közben nagy növekedésre tett szert. A feladatokat eddig nem vagy kevéssé delegáló vezetőség ilyenkor realizálja, hogy túl nagy felelősség hárul rájuk - rendszerint ilyenkor kezdenek el érdeklődni a csapatépítő tréningek iránt.

A célhoz keressünk feladatokat

A csapatépítő tréning során azonban rengeteg a hibalehetőség- sok múlik a kivitelezésen. "A tréning akkor lehet sikeres, ha témája és feladatai illeszkednek a cég előtt álló kihívásokhoz, miközben az egyén lehetőségeit és igényeit is figyelembe veszik. Ugyanakkor biztos kudarc ebben a helyzetben, ha előre gyártott, merev tréningsémán próbálják keresztülpréselni az összes résztvevőt, miközben nincs mód a tapasztalatok átélésére, feldolgozására"- fűzte hozzá Kiss István tanácsadó szakpszichológus.

Takács Gabriella