1. Címlap
  2. Munkaerő-menedzsment
  3. Vezetői készségek
  4. „A hiba javítható, az elszalasztott lehetőség nem jön vissza” – Tóth Tamara, a Monster.hu új vezetője

„A hiba javítható, az elszalasztott lehetőség nem jön vissza” – Tóth Tamara, a Monster.hu új vezetője

„A hiba javítható, az elszalasztott lehetőség nem jön vissza” – Tóth Tamara, a Monster.hu új vezetője

Fotó: Erdős Juci

„Nem arra emlékeznek munkatársaid, amit mondtál, hanem ahogyan bántál velük.” Ez a legjobb tanács, ami mentén dolgozik Tóth Tamara, aki idén januártól a Monster.hu állásportál operatív vezetője. Korábban vállalati oldalon dolgozott toborzói területen, most nagy kihívásnak tartja átülni a szolgáltatói oldalra. Csapatába attitűd szerint keres munkatársat. Azt vallja, hogy megfelelő hozzáállással és egészséges önbizalommal szinte mindent el lehet sajátítani. Mit gondol a toborzói szakma jövőjéről? Kit tart ő jó vezetőnek? Milyen tervekkel vágott bele a munkába?

 

1. Mi volt a legjobb tanács, amit valaha is kapott?

Az emberek nem arra fognak emlékezni, amit mondasz, hanem arra, ahogy bántál velük. Nem sok hasonlóan univerzális törvényszerűséget mernék megnevezni az eddigi tapasztalataim alapján. Számomra mindig is úgy tűnt, hogy a “one-size fits all exercise” nehezen alkalmazható hatékonyan a mindennapokban. Nap mint nap szembesülnöm kell azzal, hogy ami az egyik esetben működött, az sok esetben egy nagyon hasonló szituációban teljes kudarc lett.

2. Mitől jó egy vezető?

Emlékszem, amikor általános iskola felső tagozatában az osztályfőnököm – aki nagy focirajongó volt, - mesélt egy továbbképzésről, amit egy ismert fociedző tartott. (Mivel sosem voltam otthon a labdarúgásban, sajnos az úriember nevére nem emlékszem, de maga a történet rögtön megfogott.) Az edzésen egy saras akadálypályát kellett teljesíteni, és a továbbképzésen arról beszélt ez az edző, hogy nem elég elmondani, hogy mit kell csinálni, azt meg is kell mutatni. Majd azzal a lendülettel gondolkodás nélkül belevetette magát a sárba, és ő volt az első, aki teljesítette a pályát. Azóta is emlékszem erre a pillanatra, pedig 14 éves sem voltam. Két dolog is megfogott benne: egyrészt az osztályfőnököm csillogó szeme, amit azóta motivációként neveznék, másrészt az, hogy ott döbbentem rá először, hogy mekkora jelentősége van a személyes példamutatásnak.

3. Ön hol tanulta a vezetést?

A vezetés nem olyan, mint a szorzótábla, amit egyszer megtanulsz és utána – legalábbis a tízes számrendszerben – működik, mindig ugyanazt az eredményt hozza. Remek vezetőkkel dolgozhattam, akik közül többeket is mentoromnak tekintek, és akik egytől egyig bíznak bennem annyira, hogy rám mertek bírni olyan feladatokat is, amikhez akkoriban nem volt meg a megfelelő tudásom vagy tapasztalatom.

Sokakhoz hasonlóan a legtöbbet én is a hibáimból tanultam, tanulok. Ahogy a közismert bölcsesség is tartja, csak az nem hibázik, aki nem dolgozik. A csapattagjaimat is arra bíztatom, hogy próbáljanak ki dolgokat, a legrosszabb, ami történhet, hogy nem sikerül, de gazdagabbak lesznek egy nagy adag tapasztalattal. A hibákat ki lehet javítani, az elhalasztott lehetőségek viszont nem jönnek vissza.

4. Mit becsül leginkább egy kollégájában, mit tolerál legkevésbé?

A saját csapatomba elsősorban attitűdöt keresek és rendszerint azokat a menedzsereket is erre bíztatom, akikkel dolgozom. Megfelelő hozzáállással és egészséges önbizalommal szinte mindent el lehet sajátítani. Értékelem, ha valaki proaktív, ötletel és akar szakmailag fejlődni. Hiszek abban, hogy a kemény munkának mindig megvan az eredménye, ami nem csoda, és nem szerencse kérdése. Eredményorientált ember vagyok. Leginkább az tud felbosszantani, ha valaki már azelőtt meg tudja indokolni, hogy miért nem fog egy adott feladat sikerülni, mielőtt még elkezdené azt.

5. Van-e valamilyen technikája a hatékony időgazdálkodásra?

Gyakran azt tapasztalom, hogy az emberek a munka 80%-át a rendelkezésre álló idő utolsó 20%-ban végzik el. Én az időmnek a másik 80%-át próbálom úgy beosztani, hogy akkor is koncentráltan tudjak dolgozni. Igyekszem az üzleti igényekhez igazítani az időmet, ügyfelekkel, pályázókkal szigorúan munkaidőben beszélek, tisztelem a szabadidejüket. Az elmélyülést igénylő feladatokat rendszerint a nap végén végzem, sajnos nem vagyok korán kelő, nekem a nap második felében megy jobban a munka. Gyakran írok rövid emlékeztetőket, hogy ne felejtsek el egy-egy ötletet, kérdést.

6. Szokott-e otthonról dolgozni?

Nem vagyok nagy rajongója az otthoni munkának, de természetesen előfordul, hogy otthonról dolgozom. Otthon jobban mennek az analitikus feladatok, nyugodtabban tudok egy-egy prezentációra készülni. Ugyanakkor szó szerint alkudozom magammal, ha fel kell valakit hívnom otthonról üzleti vagy munkaügyben. Ilyenkor előtte nap, akivel csak lehet elintézem a hívásokat, hogy otthonról minél kevesebb hívást kelljen kezdeményeznem.

7. Milyen tervei vannak toborzási vezetőként a következő hónapokra?

Korábban kizárólag vállalati oldalon dolgoztam. Átülni szolgáltatói oldalra elképesztően izgalmas, ugyanakkor hatalmas kihívás. Az én elsődleges célom az, hogy olyan szolgáltatásokat tudjunk nyújtani a munkaerőpiaci szereplőknek, amikre valóban szükség van, amik hiánypótlóak lehetnek a maguk módján, kihasználva a versenytársainkkal szembeni erősségeket.

Mögöttünk van egy nemzetközileg jól ismert brand, egy nemzetközi adatbázis, látjuk azt, hogy helyileg mennyire nehéz betölteni bizonyos pozíciókat, és nap mint nap szembesülünk azzal, hogy szinte minden munkáltató mennyire küzd a nyitott pozíciókkal. A felmerülő üzleti igényekre a megfelelő rugalmassággal szeretnénk válaszolni. Többször hivatkoztam már arra, hogy nem minden kérdésre ugyanaz a válasz. Nos a mi válaszunk az, hogy vizsgáljuk meg a problémát, és arra keressünk megfelelő megoldást.

8. Mit tart manapság a legnagyobb kihívásnak a HR-ben, toborzásban?

Minden változik körülöttünk: a generációk, a technológia, a szabályozás, a társadalmi elvárások, a nemzetközi lehetőségek sokasága, az elérhető információ mennyisége. A social media pillanatok alatt átalakította a toborzási piacot.

A legnagyobb kihívás, hogy ne ragadjunk bele régi gyakorlatokba, hogy alkalmazkodni tudjunk a folyton változó környezethez, és lehetőségként tekintsünk ezekre a változásokra, ne fenyegetésképpen. Az aktuális kihívás mindig a napi probléma megoldása, ahogy én látom a jelenlegi helyzetet, ez toborzásban a megfelelő munkaerő megtalálása, HR szinten pedig annak a megtartása.

9. Milyen szakmai rendezvényeken járt az utóbbi években?

Igyekszem a toborzáshoz kapcsolódó helyi rendezvényeken részt venni, illetve nagyon szeretem a kisebb csoportos beszélgetéseket. Az elmúlt időszakban egyre több szakmai webináriumot és TED előadást nézek, podcastot hallgatok.

10. Milyen lesz a szakmája 10 év múlva?

A 80-as évek jövőben játszódó filmjei óta tudjuk, hogy nehéz akár az elkövetkező néhány évre megbízható jóslást adni. Sokakhoz hasonlóan én is arra számítok, hogy a mesterséges intelligencia nagy szerepet fog kapni a keresések során, a recruiterek feladataköre fokozatosan tovább fog tolódni a sales-marketing irányába, és hogy egy még nemzetközibb munkaerőpiacon kell hatékonyak érvényesülnie a szereplőknek.

11. Ha nem a HR-ben dolgozna, mi lenne az álommunka az ön számára?

Az igazi álommunka az lenne, ha semmi mást nem kellene csinálnom, csak utazgatnom a nagyvilágban, és megnézni minden érdekes természeti jelenséget, ami csak fellelhető. Ez persze egy szép álom, de komolyra fordítva a szót, számomra nem maga a tevékenység határozza meg az ideális munkahelyet, hanem az elérhető eredmény.

12. Hogyan kapcsolódik ki munka után?

Minden évben elmegyek egy hétre egy közeli tengerpartra, ahol csak a pihenésre fókuszálok, szórakoztató irodalmat olvasok és napozok. Szeretek az élményekért is utazni, nagy álmom, hogy eljussak a Machu Picchuhoz (az inkák romvárosa Peruban –a szerk.) és körbejárjam Brazíliát. A hétköznapokban sűrűn járok moziba, a sci-fik és az animációs filmek a kedvenceim, esténként pedig igyekszem minél többet sportolni, illetve szeretem a történelmi ihletésű sorozatokat, mint például a Tudorok.

Karrierút

2007 -2011-Budapesti Gazdasági Főiskola – Külkereskedelmi kar
2012-14 – Borsodi Sörgyár – képzési és toborzási menedzser
2015-16 – Citibank – Recruitment Team Leader majd Recruitment Ops Manager
2016-17 – Cognizant Technology Solutions- Recruitment Team Leader & Graduate Program Manager
2018- Monster Magyarország Kft. (Monster.hu) - Business Manager (operatív vezető)