1. Címlap
 2. Munkaerő-menedzsment
 3. Vezetői készségek
 4. HR portré: Bányai Tibor – Apollo Tyres

HR portré: Bányai Tibor – Apollo Tyres

HR portré: Bányai Tibor – Apollo Tyres
Huszonkét évig szolgált a hadseregben, aztán a civil életben épített karriert. Dolgozott japán, holland, amerikai, dél-koreai és most indiai tulajdonú vállalatnál. Bányai Tibor másfél éve az Apollo Tyres 475 millió euró értékű gumiabroncsgyár-beruházásának egyik irányítója Gyöngyöshalászon. Angolul és lengyelül beszél. Jelenleg a Nógrád megyei Rétságon él. A sokrétű tapasztatot szerzett vezető a HR Spiritnek vallott HR-ről, vezetésről, munkaszervezésről.

1. Mire különösen büszke eddigi pályafutása során?
Mindegyik szakmai állomásomon elért eredményeimre büszke vagyok. A katonai karrieremet dandárparancsnokként fejeztem be, utána pedig sikerült a civil életben is megtalálni a számításomat. A Royal Ten Cate-nél, a Hankooknál és most az Apollo Tyresnél nulláról indulva, zöldmezős beruházásokkal hoztunk létre működő rendszereket, gyárakat és vettünk fel munkavállalók százait, a TDK-nál megismertem a katonai mentalitással rokon japán munkakultúrát, a GE-nél - amelyet a világ vezetői a legelismertebb vállalatnak tartanak - modern rendszereket tanultam meg. Szóval büszke vagyok a katonai pályafutásomra, a Ten Cate-nél, a Hankooknál és az Apollonál megteremtett rendszerekre. Örülök, hogy ilyen munkahelyeken dolgozhattam, dolgozhatok.

Szakmai pályafutás
 • Magyar Honvédség -1997
  Dandárparancsok, egy több ezer fős gépesített alakulat vezetője, parancsnoka.
 • TDK 1997-2000
  HR és adminisztratív vezető
 • Royal Ten Cate 2000-2003
  HR-manager
 • MBA diploma 2002
  MBA diploma a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen
 • General Electric 2003-2005
  HR-manager
 • Hankook 2006-2011
  HR igazgató
 • Bányai & Partners 2012-2014
  Ügyvezető
 • Apollo Tyres 2014-
  HR igazgató, kormányzati kapcsolatok, kommunikációs vezető

2. Mi volt a legjobb tanács, amit valaha is kapott?
Nyolcvanéves édesanyám bölcs tanácsait mindig megfontolom.

3. Mitől jó egy vezető?
Attól, hogy képes saját szervezetét kívülről, objektív szemmel látni. Nem könnyű, sokaknak nem sikerül.

4. Mit becsül leginkább egy kollégájában, mit tolerál legkevésbé?
Az önállóan dolgozás képességét, a szaktudást és a teherbírást becsülöm leginkább, a szervilizmust nem szeretem.

5. Van-e valamilyen technikája a hatékony időgazdálkodásra?
Folyamatosan szelektálok és priorizálok a beérkező emailek között. A legfontosabb feladatokra fókuszálok és igyekszem a munka egy részét delegálni a kollégáknak. A hirtelen döntések helyett a különféle vélemények meghallgatásában hiszek.

Az Apollo Tyres
Az indiai székhelyű gumiabroncsgyártó vállalat közel 16 000 embert foglalkoztat világszerte és 2017 elejéig több száz munkahelyet teremt Magyarországon. Indiában, Hollandiában már rendelkezik termelő egységekkel. A Heves megyei Gyöngyöshalászon épülő gyár nemcsak cég legmodernebb létesítménye lesz, hanem az egész iparágban a világ egyik legjobban automatizált üzeme. Az Apollo Tyres 2014 vége óta toboroz, főleg technikusokat és friss diplomás mérnököket keres.

6. Szokott-e otthonról dolgozni?
Este 7-ig bent vagyok a gyöngyöshalászi munkahelyemen. Mivel sokszor nem végzek a munkával, még a gyártól 80 kilométerre levő rétsági otthonomban egy-két órát dolgozom.

7. Milyen tanácsot adna egy most 18 éves, pályaválasztás előtt álló fiatalnak?
Tanuljon tovább és fektessen sok energiát egy diploma vagy szakma megszerzésébe. Olyan szakterületet válasszon, amit szeret és amiből később egzisztenciát tud teremteni. Nagy gondot kell fordítani a nyelvtanulásra: az angol mellett még egy idegen nyelvet tanuljon meg, mert enélkül nehéz érvényesülni.

Ő az első alkalmazott
Bányai Tibor első alkalmazottként csatlakozott a gyárhoz és a HR mellett a kormányzati kapcsolatokért és a kommunikációért is felel. Elmondta, a magyarországi gyár szervezeti felépítése rendkívül „lapos”, három szintre tagozódik: egy szűk, senior szakemberekből álló menedzsmentre, középvezető menedzserekre és technikusokból, frissdiplomás mérnökökből álló Team Member-i csapatra. Mindez egy SMT (Self Managed Team) – nek nevezett szervezeti kultúrában működik.


8. Mi kell ahhoz, hogy valaki versenyképes pályakezdő legyen HR-esként?
A szaktudás mellett ambíció, érdekérvényesítő képesség és önálló gondolatok. A HR-esnek értenie kell az üzleti oldal működését, máskülönben az ügyvezetés-pénzügy-HR hármasban nem kezelik egyenrangú félként, és nem tud szakmai tekintélyt kivívni.

9. Mi tart manapság a legnagyobb kihívásnak a HR-ben?
Azt, hogy a HR egyenrangú partnere legyen az üzleti oldalnak és proaktívan részt vegyen a profittermelésben.

10. Hogyan kapcsolódik ki munka után?
A család jelenti számomra az igazi feltöltődést: négy gyermekem, két unokám van. Emellett szeretek mozogni, vadászni, nem unalmas az életem...