1. Címlap
  2. Munkaerő-menedzsment
  3. Vezetői készségek
  4. HR portré: Gáspár Ferenc - McDonald's

HR portré: Gáspár Ferenc - McDonald's

HR portré: Gáspár Ferenc - McDonald's
Egy HR-vezetőnél nagyon fontos, hogy találkozzon az emberekkel és hogy személyesen is elérhető legyen – vallja Gáspár Ferenc, aki több, mint négy éve vezeti a gyorsétteremlánc magyarországi személyzeti osztályát. Válaszaiból kiderül még, hogy legkevésbé azt a viselkedést tolerálja, ami megoldás helyett a probléma keresésére irányul.

1. Mire különösen büszke eddigi pályafutása során?
Arra, hogy a munkatársaink véleménye alapján már 3 alkalommal ítélték oda a Legjobb Munkahely díjat a McDonald’s-nak.

2. Mi volt a legjobb tanács, amit valaha is kapott?
Talán az, hogy ne csak arra koncentráljak, hogy a csapatom tagjainak mi a jó. Koncentráljak arra is, hogy én mitől leszek elégedett és mitől teljesítek jól a munkahelyemen. Ha ez együtt mind megvan, a munkatársaim is sokkal nagyobb eséllyel lesznek elkötelezettek.

3. Mitől jó egy vezető?
Attól, hogy motiváló környezetet teremt a munkatársai részére. Egy vezetőnek nem feltétlenül kell minden területen szakmailag a legjobbnak lennie - inkább építsen olyan csapatot, ahol az emberek különbözőek és szakmailag is magas színvonalat képviselnek.

Névjegy
Gáspár Ferenc 2011. január óta a McDonald's HR-igazgatója. Vendéglátó-szálloda szakos közgazdászként diplomázott a Budapesti Gazdasági Főiskolán, 2001-ben. Pályafutása a Pizza Hutnál kezdődött: itt eleinte étteremvezető-helyettesként, később vezetőként, majd öt étterem vezetőjeként dolgozott. 2002 és 2005 között a Humán Rent Magyarország Kft. munkaerő-kölcsönző cég HR-koordinátora és budapesti régióvezetője. A nemzetközi hamburgeróriásnál 2005-ben kezdte pályafutását HR-konzultánsként: a cégpolicy részeként a kezdeti időszakban gyakorlatilag a gyorsétterem minden egyes munkakörében és munkafolyamatában kipróbálhatta magát. 2007-ben HR-menedzserré majd 2008-ban HR-osztályvezetővé lépett elő: a McDonald's Felvételi Iroda is az ő vezetése alatt indult el.

4. Mit becsül leginkább egy kollégájában, mit tolerál legkevésbé?
Becsülöm kollégáimban az őszinteséget, a szakmai tudásukat és az önállóságukat. A nem a megoldásokra, hanem a problémák keresésére időt - energiát pazarló hozzáállást viszont nehezen tudom tolerálni.

5. Van-e valamilyen technikája a hatékony időgazdálkodásra?
Megtanultam, hogy ami fontos, az lehetőség szerint ne legyen sürgős. Időt kell hagyni a stratégiai, mélyebb elmélyülést igénylő projektekre

6. Szokott-e otthonról dolgozni?
Ritkán előfordul, de igyekszem a munkahelyen befejezni a feladataimat. Inkább korán kezdek, hogy ne legyen szükség a munkám hazavitelére. Igaz, a lehetőség megvan rá, hogy home office jelleggel, otthonról dolgozzak - de szerintem egy HR-vezető esetében nagyon fontos, hogy találkozzon az emberekkel és hogy személyesen is elérhető legyen.

7. Milyen tanácsot adna egy most 18 éves, pályaválasztás előtt álló fiatalnak?
Azt, hogy ne akarjon középszerű lenni! Legyen kitartó és ne adja fel akkor sem, ha kudarcok érik. Mindezek mellett pedig olyan munkát válasszon, amely támogatja a hosszútávú karriercéljait is.

8. Mi kell ahhoz, hogy valaki versenyképes pályakezdő legyen HR-esként?
Érdeklődés, határozottság, innováció. Emellett igen fontosnak tartom azt is, hogy üzleti szemlélet és gondolkodásmód jellemezze. De értse, hogy mi történik a világban, továbbá ismerje egy gazdaság vagy egy vállalkozás alapvető működését.

9. Mi tart manapság a legnagyobb kihívásnak a HR-ben?
A legnagyobb kihívásnak az uniós szinten jelentkező társadalmi elöregedést és az ebből fakadó munkaerő-hiányt megjelenését látom.

10. Hogyan kapcsolódik ki munka után?
Az estéket a családommal, feleségemmel és gyermekeimmel töltöm - és amikor csak lehet, sportolok. Szeretek futni, kerékpározni, focizni.