1. Címlap
  2. Munkaerő-menedzsment
  3. Vezetői készségek
  4. HR portré - Pellioniszné Paróczai Margit - Richter Gedeon

HR portré - Pellioniszné Paróczai Margit - Richter Gedeon

HR portré - Pellioniszné Paróczai Margit - Richter Gedeon
"Minden generáció számára vonzóvá tenni a munka világát - úgy, hogy közben az egységes, mindenkire vonatkozó elvek és szabályok se sérüljenek." Ezt tartja a legnagyobb kihívásnak a HR-ben a Richter Gedeon Nyrt. gyógyszergyár emberi erőforrások vezetője.

Dr. Pellioniszné dr. Paróczai Margit gyógyszerészként végzett a SOTE-n 1978-ban. Első és eddigi egyetlen munkahelye az akkori Kőbányai Gyógyszerárugyár, amely ma Richter Gedeon Nyrt-ként működik. Itt 20 éven keresztül farmakológus-gyógyszerkutatóként dolgozott, 1984-ben a biológiai tudományok kandidátusa lett. 1999-ben váltott, méghozzá cégen belül, amikor is az Emberi erőforrás igazgatóság élére nevezték ki. Új munkaköréhez diplomát is szerzett, 2002-ben a Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetem (ma Corvinus) humán erőforrás szakát végezte el. Házas, egy felnőtt lány édesanyja.

1. Mire különösen büszke eddigi pályafutása során?

Kutatói múltamból arra, hogy még ma is használják az általam 20 éve kialakított, kísérleti felállást. HR területen pedig arra, hogy sikerült egy szakmailag nagyon jól képzett, elkötelezett csapatot kialakítani, akik nagyon szeretik hivatásukat - és arra, hogy több mint 15 éve őszinte, egymást megértő és respektáló, jó légkörben dolgozunk.

2. Mi volt a legjobb tanács, amit valaha is kapott?

Légy őszinte, de ne bántó, és hallgasd meg, mit diktál a szíved.

3. Mitől jó egy vezető?

Empatikus, amit az emberek is éreznek. Következetes tetteiben, döntéseiben - még akkor is, ha néha nehéz ezt megtennie. Őszinte - nem akar többnek, jobbnak látszani, mint amilyen. Kitartó, a kitűzött célokat folyamatosan látja maga előtt. Nehéz helyzetben is megőrzi nyugalmát, és ha dönteni kell, azt is megteszi időben. Megvan a szükséges mértékű önbizalma, ami lehetővé teszi, hogy delegáljon - így aztán motiválni is tudja az embereit. A hatalommal nem él vissza - vezetői tekintélyét mindig saját eredményei, tettei és viselkedése alapozzák meg.

4. Mit becsül leginkább egy kollégájában, mit tolerál legkevésbé?

Amit becsülök: szorgalom, kitartás, precízség, megbízhatóság, őszinteség. Amit kevésbé tolerálok: hazugság, megbízhatatlanság, mellébeszélés.

5. Van-e valamilyen technikája a hatékony időgazdálkodásra?

Minden este végiggondolom a következő napot, a teendőket, programokat. Így aztán  nagyjából kialakul, mire mennyi idő áll majd rendelkezésre. Egy megbeszélésre például nem szabad egy-másfél óránál többet szentelni. Emellett minden megbeszélésre alaposan fel kell készülni. Egy, a teendőkről készített lista például nagyon hasznos és jól jön - akárcsak a megbeszélés végén egy összefoglaló arról, kinek mi lesz majd a feladata.

6. Szokott-e otthonról dolgozni?

Igen, de nem rendszeresen. Természetesen gondolkodom bizonyos munkahelyi kérdések megoldásán, hiszen a gondolatait valamilyen módon mindenki hazaviszi. Ugyanakkor az otthoni íróasztal mellől már nem szívesen dolgozom teljes odaadással.  

7. Milyen tanácsot adna egy most 18 éves, pályaválasztás előtt álló fiatalnak?

Először is: legyen önismerete és konkrétan tudatosítsa magában, mire képes, miben jó és mi az, amit nem szívesen csinál. Szakmát vagy tanulási irányt is akkor válasszon, ha  már számára is ennyire letisztult, milyen jövőt tudna elképzelni. Nagyon sok élsportoló ismert például arról, hogy a már szinte elérhetetlen labdákért is a legnagyobb erőbedobással harcol. Amit pályaválasztás előtt álló fiatalként érdemes mindebből megfogadni az az, hogy mindent, amit elkezd, azt maximális igyekezettel csinálja. Emellett mindenképp azt tanácsolnám: legyen türelmes és szorgalmas!  

8. Mi kell ahhoz, hogy valaki versenyképes pályakezdő legyen HR-esként?

Nagyon fontos, hogy szeresse az embereket, hogy ne magát helyezze előtérbe és képes legyen meghallgatni másokat. Továbbá optimista, segítőkész, másokat bátorítani tudó lelkialkat legyen. Szintén fontos, hogy érdeklődő, széles látókörű és az újdonságokat befogadni tudó személy válassza ezt a területet. Mindezek mellett még a számokat is szeretnie kell - hiszen a bér, - és a költségtervezés is a feladatai közé tartozhat.

9. Mit tart manapság a legnagyobb kihívásnak a HR-ben?

Minden generáció számára vonzóvá tenni a munka világát - úgy, hogy közben az egységes, mindenkire vonatkozó elvek és szabályok se sérüljenek.

10. Hogyan kapcsolódik ki munka után?

Szeretem a fizikai munkát - például a kertet, a fűnyírást vagy épp a szabad levegőn végezhető tevékenységeket.