1. Címlap
  2. Munkaerő-menedzsment
  3. Munkavállalói juttatások
  4. Iskolakezdési támogatás – hogyan adjuk 2017-ben?

Iskolakezdési támogatás – hogyan adjuk 2017-ben?

Iskolakezdési támogatás – hogyan adjuk  2017-ben?
Bár magasabb a  közterhe (43,66%), sokan terveznek idén is iskolakezdési támogatást adni a  munkatársaiknak. Már júliusban érdemes foglalkozni a kérdéssel. Melyek a legfontosabb szabályok? Aki összefoglalja: Fata László cafeteria szakértő.

Az iskolakezdési támogatást 2017-ben a tanévkezdést megelőző 60. naptól  adhatjuk év végéig. Mivel a szülők örülnek, ha tényleg megkapják ezt a tanévkezdés előtt, így  érdemes már akár júliusban foglalkozni ezzel. Iskolakezdési  támogatást az általános iskolai vagy középiskolai tanévet 2017. szeptemberében  kezdő gyermekekre alapozva adhat a munkáltató a munkavállalójának. 

A  dolgozó akkor kaphat ilyet, ha ő a családi pótlékra jogosult szülő vagy ezzel a  szülővel egy háztartásban élő házastárs. Ez azért is érdekes, mert a családi  pótlék korhatára felett megszűnik a jogosultság. Egy közös gyermek után mindkét szülői igénybe veheti  a munkáltatójánál, ha ezek a pontok igazak rá.

Nincs felső összeghatár

Ami újdonság az idén,  hogy egyes meghatározott juttatásként nincs összeghatár a juttatáshoz, így  tetszés szerinti mértékben adható. A  kizárólag utalvány formájában adható juttatás tankönyvre, taneszközre,  ruházatra költhető.

- Ha valaki csak  átfutja a személyi jövedelemadóról szóló törvényt, bizony nehezen találja  ezeket a 2016-ban részletesen leírt szabályokat – figyelmeztet Fata László  cafeteria szakértő.

Alapos olvasás után  azonban kiderül, hogy valóban benne vannak a személyi jövedelemadóról szóló  törvény 89. paragrafusánál a juttatás szabályai. Eszerint a 2016. december 31-én hatályos szabályozás  szerinti béren kívüli juttatások - melyek már 2017-ben nem jelennek meg a béren  kívüli juttatások közt - idén a 2016. december 31-én hatályos szabályokban  meghatározott feltételek szerint, de az egyedi értékhatárok figyelmen kívül  hagyásával egyes meghatározott juttatásként nyújthatók.

Ajándékutalvánnyal is megoldható

Előfordulhat, hogy a  munkáltató szélesebb körben akarja támogatni az iskolát, óvodát, egyetemet stb.  kezdő gyermekeket vagy éppen azokat a szülőket, akik nem lennének jogosultak  családi pótlékra.

Ha írásban rögzíti a  juttatásban részesülők csoportját, akkor akár ilyen (óvoda, egyetem stb.)  helyzetekre is adhat például rögzített, de rendkívül széles felhasználási körrel  rendelkező ajándékutalványokat szintén egyes meghatározott juttatásként (43,66%  adóval).