Mennyit keres a HR vezető?

Mennyit keres a HR vezető?
A közelmúltban átfogó felmérés jelent meg a német hátterű cégek magyarországi bérezéséről. A HR Spirit a személyzeti vezetők keresetét vette nagyító alá. Mennyit lehet a szakma csúcsán keresni? Kis betekintés.

Decemberben jelent meg a 17. alkalommal a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara és a Kienbaum tanácsadó cég bérezési tanulmánya, amely átfogó képet ad a német hátterű, Magyarországon működő vállalatok bérezési viszonyairól az ügyvezetéstől a különböző vezetői és szakértői szinteken át a betanított munkásokig.

A bérezési tanulmányban – ahogyan eddig mindig - két csoportra osztották a HR-vezetői pozíciót. Az első a stratégiai HR-vezető szerep multinacionális cégnél, akár több országra vonatkozóan. Ő az, aki irányítja a külföldi vagy üzletág-egységek személyzeti vezetőit is.

16,5 millió forint a topon

A pozíció átlagjövedelme (alapbér plusz bónusz) évi bruttó 13,5 millió forint. A kereshető összeg nagyban függ a cég árbevételétől és alkalmazotti létszámától. 13 milliárd forint fölötti céges árbevételnél már 16,5 millió forint kereshető, ennél kisebb árbevételnél 11,2 millió az átlag. Alkalmazotti létszám alapján a 250 felettieknél szintén 16,5 millió forint az átlag, ennél kisebb szevezeteknél 11,3.

A felmérés egy másik típusú – inkább más felelősségi körű - személyzeti vezetőt is megkülönböztet. Ő egy osztályért vagy egy csoportért felelős a részlegen belül vagy az egész - nem túl nagy létszámú - részlegért. Feladata elsősorban belföldi személyügyi stratégia kialakítása, a személyzeti osztály folyamatainak fejlesztéseés struktúráit, közvetlen felettese az ügyvezető.

E munkakörben az éves bruttó átlagjövedelem 9,2 millió forint. Árbevétel szerint nézve 3-13 milliárd forint között 8,4, afölött 10,6 millió forint az átlag. Az 50-250 fős cégeknél 8,4, afölött 10,5 millió forintot lehet keresni.

Tízből hatan kapnak cégautót

A teljes jövedelemből a változó bérelem aránya 12-16 százalék között mozog. Juttatásként 10-ből 6 HR-vezető cégautót is kap.

(A más pozíciókat is lefedő, részletes tanulmány itt vásárolható meg.)