Skip Nav
  1. Címlap
  2. Munkaerő-menedzsment
  3. Tudásmenedzsment
  4. 4 ezer mérnök hiányzik, kampány a fiatalokért

4 ezer mérnök hiányzik, kampány a fiatalokért

4 ezer mérnök hiányzik, kampány a fiatalokért

Az egyetemekről egyre kevesebben végzik el a mérnöki szakokat, miközben 4 ezer üres mérnöki álláshelyre keresnek pályázókat a munkaadók. A cégeknek ráadásul a nyugat-európai konkurenciával kell harcolniuk a tehetségekért. Hat vállalat szövetséget alakított, hogy közösen tegyen lépéseket a mérnökhiány ellen. Az Együtt a Jövő Mérnökeiért Szövetség új tagokat is vár soraiba. Sajtóbeszélgetésen jártunk.

A magyarországi vezető ipari cégeket (MOL, Audi, Continental, Ericsson, LEGO, NI) tömörítő Együtt a Jövő Mérnökeiért Szövetség (EJMSZ) átfogó kampányt és programokat indít a munkapiacon tapasztalható egyre súlyosabb mérnökhiány ellensúlyozásásra. Általános és középiskolai programokkal, felmérésekkel, közösségimédia-aktivitással célozzák meg az arra fogékony fiatalokat.

Ne egymás elől vegyük el a tehetségeket. Ez ugyan rövid távon eredményes lehet, de ennek a magatartásnak hosszú távon mindegyikünk kárát látja. Inkább fogjunk össze, tegyük népszerűvé a szakmát a középiskolások körében, így több mérnök kerül ki az iskolapadokból” – vázolta a szövetség megalakulásának filozófiáját Wahl István, az EJMSZ tagtoborzásért felelős alelnöke, a Knorr-Bremse egyik vezetője.

Íme a toplista: 1. egészségügy, 2. oktatás, 3. mérnökök

Mi az az EJMSZ?
Az Együtt a Jövő Mérnökeiért Szövetség (www.ejmsz.hu) azért jött létre, hogy közvetlen tapasztalataival még intenzívebbé tegye az oktatási intézmények, a gazdasági szereplők és a mérnök szakma képviselőinek együttműködését, valamint tanácsaival hozzájáruljon egy sikeres és kreatív mérnöknemzedék kimunkálásához. A szervezet jelenleg a következő vállalatokat tömöríti: MOL Csoport, Audi, Continental csoport, LEGO, Ericsson Magyarország, NI Hungary Kft.

Ennek keretében reprezentatív kutatást mutattak be arról, hogyan vélekednek az emberek a mérnökszakma megítéléséről. Kiderült, az ország jövője szempontjából az egészségügyi szakemberek és a pedagógusok után a harmadik legkritikusabb szakma az övék a teljes népességben, míg a második legfontosabb a 18-29 év közötti korosztály körében. A megkérdezettek fele ezt a szakmát tanulná, ha újra pályaválasztás előtt állna. Főként az alkotás öröme, a kreatív, érdekes munka, valamint a magas anyagi és erkölcsi elismerés miatt. „A mérnök saját magának adja a munkát. A főnök csak az irányt jelöli ki számára” – mondja a szakmáról Ábrahám László, az EJMSZ elnöke, az NI Hungary Kft. ügyvezetője, aki maga is mérnök végzettségű.

„A Szövetség tagjainak tapasztalata egybevág a közvélekedéssel: szoros kapcsolat van a mérnökbázis tudása, kreativitása, újítási képessége és egy ország jövőbeli sikerei között” – kommentálta az eredményt Jakab Roland, az EJMSZ alelnöke, az Ericsson Magyarország ügyvezető igazgatója.

Milyenek a mérnökök?

A humánerőforrás-menedzsmenttel foglalkozó Experis Hungary – valós munkaerő-piaci helyzetet felmérő saját kutatása – szerint a betöltetlen mérnökállások száma folyamatosan növekszik, mérnöki területen jelenleg 4 ezer nyitott pozíció van az országban. Fülöp Zsuzsa üzletág-vezető elmondta, hogy habár a kereseti- és karrierlehetőségek folyamatosan javulnak, továbbra is problémát jelent, hogy az egyetemekről nem kerül ki elegendő számú mérnök. Míg 2010-ben 13400-an végeztek ilyen szakokon, 2013-ban már csak 11 700-an. Emellett a frissen végzett mérnökök gyakorlati tudása és tapasztalata sem éri el azt a szintet, amely azonnal piacképessé tenné őket. További súlyos probléma – még az ígéretes fiatal mérnökök esetében is –, hogy az egyetemről kikerülve nem beszélnek idegen nyelveket.

Kicsi az országon belüli mobilitás is. A szakemberek legfeljebb 80 kilométerre hajlandóak eljárni dolgozni, országon belül pedig nem szívesen költöznek családdal. Utóbbi opciót csak külföldi munkavállalás esetén választják.

Alapdiplomával is el lehet helyezkedni

Bachelor vagy master diploma az elvárás a pályakezdőknél? – tettem fel a kérdést. Ábrahám László elmondta, hogy bármilyen munkakört betölthet, aki bachelort végzett, amennyiben megvan hozzá a nyelvtudás és a munkához szükséges személyi képességek, például a gyors tanulási képesség. Sokan alapdiplomával (bsc) helyezkednek el és munka mellett végzik el a mesterszakot. Tóth Péter, a mintegy 6 ezer fővel működő Continental autóipari beszállító HR vezetője elmondta, náluk fontosabb szempont, hogy a jelölt „mérnökien gondolkodjon”, mintsem egy technológiát tökéletesen ismerjen. Előbbi képességgel ugyanis a jövő új kihívásait könnyebben veszi.

Kampány a lányok kegyeiért

A beszélgetésen elhangzott, a mérnöki szakma rejtett tartalékát jelentik azok a lányok, akik képességeik alapján alkalmasak a pályára, és jó példákkal errefelé terelhetőek. Jakab Roland elmondta, náluk a munkatársak 10 százaléka hölgy. Megfigyelhető, hogy a férfiak és nők alkotta csapatok kreatívabbak, pezsgőbb a hangulat, a nők saját erősségeikkel növelik a hatékonyságot. A National Instrumentsnél minden harmadik munkatárs nő, a felsővezetésben 33 százalék az arányuk. A műszaki szakmákat népszerűsítő Lányok Napja alkalmából pedig 150-en látogattak el az NI debreceni gyárába.
 
Ábrahám László megjegyzi, azzal, hogy 4 ezer ilyen állásra hiába keresnek a munkaadók pályázót, így számításaik szerint 50 milliárd forint hozzáadott érték előállítása marad el a magyar gazdaságban.

Veszélyek: nyugati szívóhatás, elszabaduló bérek

„Kockázatos lehet a kis- és közepes vállalkozásoknak, ha egyszerre érvényesül Nyugat-Európa és a Magyarországon megtelepedett nagyvállalatok együttes szívóhatása” – magyarázza Wahl István. Így a kkv-s beszállítói háttér szakemberután-pótlása kerül veszélybe, ugyanis a mérnökök többségét még mindig ez a szektor veszi fel. Munkaadói szempontból szintén kedvezőtlen lenne, ha a szakemberhiány miatt elkezdenének jelentősen emelkedni a fizetések. Ekkor ugyanis a régió már nem lesz vonzó célpont, keletebbre kerülhetnek az új befektetések.

Népszerűsítés tinédzserek körében

Az EJMSZ a következő tanévben is folytatja eddig is több ezer diákot elérő Természettudományos Roadshow-ját, Nagyköveti és Mentori Programját, mérnökiprogram-szponzorációit (pl. Kísérletbazár), illetve ezekhez kapcsolódóan nyári tábort és laborokat, gyárlátogatásokat is tervez. A Szövetség online is igyekszik minél nagyobb számban elérni a fiatalokat: a Facebookon Tudom Ányos és Ágnes fiiguráival népszerűsítik majd a műszaki pályát, de terveznek webes és okostelefonos alkalmazást is.

Várják új tagvállalatok jelentkezését

A szervezet várja azon cégek jelentkezését, akiket szintén hátrányosan érint a mérnökhiány problémája, hogy közösen, nagyobb erővel tehessenek a helyzet javításáért. „A EJMSZ tagjai nagyon fontos feladatot vállalnak magukra, a jelenlegi trendek ugyanis sok területen az ipari termelés ellehetetlenülése felé mutatnak. Várjuk minden előrelátó, felelősen gondolkodó cég jelentkezését” – mondta el Wahl István, az EJMSZ tagtoborzásért felelős alelnöke, a Knorr-Bremse egyik vezetője.

Az EJMSZ népszerűsítő videói itt találhatóak.