Skip Nav
  1. Címlap
  2. Munkaerő-menedzsment
  3. Tudásmenedzsment
  4. Milyen a versenyképes pályakezdő HR-es? Így látják a vezetők

Milyen a versenyképes pályakezdő HR-es? Így látják a vezetők

Milyen a versenyképes pályakezdő HR-es? Így látják a vezetők
Portré rovatunkban minden HR vezetőnek feltesszük azt a kérdést: mi kell ahhoz, hogy valaki versenyképes legyen pályakezdő HR-esként? Most a válaszokból készítettünk összegzést. Amint látszik, nem a HR szakon végzett diploma az elsődleges szempont. Az üzlet, a számok iránti fogékonyság és a soft skillek ennél fontosabbak.

Bába-Szabó Magda (Generali Biztosító):

Talpraesett, megbízható, önálló és jó kommunikációs készséggel rendelkező. Szakirányú HR-es diploma nélkül is el lehet kezdeni a pályát, ha megvannak e készségek, ambícióval és gyors tanulási képességgel kiegészítve. Persze egy átfogó tudást biztosító HR-es képzés elvégzésével, könnyebb lehet.

Bányai Tibor (Apollo Tyres):

A szaktudás mellett ambíció, érdekérvényesítő képesség és önálló gondolatok. A HR-esnek értenie kell az üzleti oldal működését, máskülönben az ügyvezetés-pénzügy-HR hármasban nem kezelik egyenrangú félként, és nem tud szakmai tekintélyt kivívni.

Friedl Zsuzsanna (Microsoft):

Pályakezdőknél főleg az adott vállalat kultúrájához illő hozzáállást, készségeket és nyelvtudást keresünk. Kell lennie tanulási készségnek, egészséges ambíciónak és energiának.

Jagudits Ákos (Kirchhoff Hungária):

Amit én keresek a jelöltekben: lelkesedés, energia, szenvedély, tudatosság, akarat. Szeretem, aki bátor, mer próbálkozni és nem fél hibázni.

Jakobsen Petra (Bonafarm Csoport):

Legyen valódi szakmai érdeklődése, a tanulmányai alatt minél hosszabb és tartalmasabb szakmai gyakorlata, és nem árt, ha ezt olyan cégnél szerezte, ahol valódi HR munka zajlik. Az én HR-es pályafutásomnak rengeteget adott a GE-nél töltött időszak.

Horváth Krisztina (SAP):

A szolgáltatásközpontú HR-ben hiszek. Ez azt jelenti, hogy a HR nem önmagáért van, hanem belülről támogat üzleti divíziókat. A HR sikerességét vagy a kudarcát is belülről ítélik meg. Ennek megfelelően ha bekerülnek egy szervezetbe, akkor ismerjék meg az üzleti oldal működését és mindig ennek a kiszolgálása legyen a fő szempont.

Kreiter Éva (Dreher Sörgyárak):

Értenie kell az üzletet, jóban kell lennie a számokkal, kell az analitikus gondolkodásmód és jó érzék az emberek kezeléséhez. Jó alapot ad erre egy gazdasági típusú végzettség, bár pszichológusi diplomával is be lehet kapcsolódni a szakmába például tehetségmenedzsment területen. Nemzetközi cégeknél folyékonyan kell tudni angolul, írásban és szóban.

Magyar Miklós (Wizz Air):

Nincs könnyű dolga a mai pályakezdőknek HR területen. Az egyetemről, főiskoláról hozott szakmai tudásnál fontosabbnak tartom a személyes kompetenciákat, a nyitottságot, a konstruktívan kritikus gondolkodást, a magas energiaszintet. Fontos a munka iránti alázat és a nyitottság a tanulásra. A változásokhoz való viszony is sikertényező, a HR a változások élén kell hogy álljon, példát kell mutasson.

Magyari Andrea (NNG):

Minden állásinterjúra úgy tekintsenek, mint életük egyetlen esélyére. Tehát vegyék komolyan, hozzák ki magukból a maximumot. Nálam állásinterjún fontos hogy lássam a csillogást a jelölt szemében. Pályakezdőként nincs olyan sok ajánlat, hogy félvállról lehessen venni bármilyen lehetőségeket. A HR-ben úgy látom, hogy kezdőként nem kell specializálódni. Aki generalistaként tölti első éveit, belőle később jobb specialista lesz.

Somorjai Éva (Magyar Telekom):

A legfontosabb talán az emberismeret, amit sajnos iskolában nem lehet megtanulni, de tudatosan odafigyelve sokat fejlődhetünk benne. Emellett fontos a pozitív hozzáállás, a segítőkészség és nem utolsó sorban a nyitottság, hiszen nekünk kell talán leginkább értenünk, hogy a más, nem jobb vagy rosszabb, egyszerűen csak más. Nem lehetünk versenyképesek, ha nem vagyunk rugalmasak, nem értjük az üzletet és egyre inkább a pénzügyi folyamatokat is.

Szőcs László (Diageo):

Legyen jóban a számokkal. Ha valaki a HR-ben hosszú távon sikeres akar lenni és vezetői posztot is megcéloz, akkor nélkülözhetetlen az üzleti tudás. Ismernie kell, hogyan működik a piac, mitől megy egy vállalatnak és mitől nem, kik az ügyfelek, miért vásárolnak. Ha a HR-es nem beszéli az üzlet nyelvét, akkor nem veszik komolyan az ügyvezetésben, nem tud proaktívan változást támogatni vagy kezdeményezni.

Tarnai Tamás (Magyar Suzuki Zt.):

Még a végzettségnél is fontosabb a munkához való hozzáállás. Természetesen a meglévő pozitív személyes kompetenciák és egy jó szakirányú végzettség (HR-es, közdazdasági, pszichológusi, stb.) szintén nem utolsó versenyelőnyt jelentenek egy pályakezdő HR-esnek. Nálam nagyon pozitív, ha egy pályakezdő már a tanulmányai alatt is szerez éles tapasztalatokat. Éppen ezért arra biztatok mindenkit, már az egyetemi évek alatt vállaljon valami plusz feladatot, például közösségszervezői munkát, külföldi részképzést, önkéntes munkát, a kötelezőn túli szakmai gyakorlatot. Én mindig keresem ezeket a pluszokat az önéletrajzokban.

Tóth Zsuzsanna (Vodafone):

Kell az üzleti élet iránti affinitás, az analitikus képesség. Értenie kell azt, hogy mitől sikeres egy vállalat és mitől van kudarcra ítélve. Kollégáink jelentős része valamilyen közgazdasági karon végzett, de felvettünk már HR, bölcsész vagy természettudományos végzettségűeket is.

HR Portréink ITT érhetőek el.