1. Címlap
  2. Toborzási, kiválasztási tanácsok
  3. Pályázók szűrése
  4. Monster toborzási tanácsok - 5 tipp a hatékony interjúztatáshoz (4.)

Monster toborzási tanácsok - 5 tipp a hatékony interjúztatáshoz (4.)

Monster toborzási tanácsok - 5 tipp a hatékony interjúztatáshoz (4.)

Ősszel is folytatódik sorozatunk, amiben Tóth Tamara, a Monster.hu ügyvezetője ad tippeket a megfelelő munkatárs megtalálásához.  A negyedik részben az interjúztatás néhány “kulisszatitkát” mutatjuk be. E részből kiderül, hogyan érdemes bemutatkozni, miként fogd fel az interjút és mennyi időt szánj arra, hogy a jelölt kérdezhessen.

 

1. Fogd fel az állásinterjút üzleti tárgyalásként

Méghozzá olyan tárgyalásként, amelyen te egy számodra fontos szolgáltatást szeretnél igénybe venni, a másik oldal pedig felajánlja munkaidejét és szaktudását. Ha ebből a nézőpontból tekintesz egy állásinterjúra, tudat alatt is másképp kezeled a jelöltet. Nem magas lóról, hanem olyan partnerként, aki előrébb viheti a céget, ahol dolgozol. Ilyenkor nem diktátumra törekszel egy számodra megfelelő jelölttel, hanem kompromisszumra a közös érdekek mentén.

 

2. Mutatkozz be, de ne csak 3 szóban

Mindez magától értetődőnek tűnik az interjú fél percében. Ne csak nevedet és pozíciódat említsd meg, hanem mondd el kicsit bővebben, mivel foglalkozol, mióta vagy itt, miért szeretsz e cégnél dolgozni. Ha ezzel indítasz, máris kellemes alaphangulatot adsz a beszélgetésnek, a másik félben pedig oldod a feszültséget.

 

3. A lehetőségeket lásd az interjúalanyodban, ne vizsgáztasd

“Dolgozott korábban értékesítésben? Szolgáltatást is adott el? Esetleg informatikai szolgáltatást is? Voltak nagyvállalati ügyfelei?” Aki ilyen kérdéssort kap, joggal érzi azt, hogy valamilyen vizsgán vesz részt, és ha egy kérdésre nemmel válaszol, akkor elszállnak az esélyei. A jó interjúztató kerüli ezt a kikérdezős attitűdöt, sokkal finomabban méri fel a másik fél tapasztalatait. Nem feltétlenül a múltbeli feladatai alapján ítéli meg a jelentkezőt, hanem az elért eredményei érdeklik, illetve a benne rejlő potenciál. Lehet, hogy még nem volt benne része, de motivált, képes oda elérni, ha megkapja hozzá a feltételeket.

 

4. Legyen egy jó „üzleti” ajánlatod

Az interjú alatt az is feladatod, hogy eladd a pozíciót. A fizetés mellett emeld ki a munkakör vonzerejét. Fontos megjegyezni, hogy ne idealizálj, mert akkor a jelöltben nagy elvárásokat keltesz, ami aztán a munkakezdéskor kipukkanhat. Hogyan lehet ezt jól prezentálni? Igyekezz minél több pozitívumot felsorakoztatni és sződd bele a nehézségeket (ami lehet a hosszadalmas bürokrácia, az újításokról nehezen meggyőzhető vezető). Utóbbiak bemutatására jó technika, ha kihívásként hivatkozol rájuk.

Érdemes először a jelöltet megkérdezni, ő milyen munkahelyen szeretne dolgozni, melyek számára a legfontosabb szempontok és értékek. Ha ennek éppen az ellenkezője jellemző cégedre, akkor valószínűleg ez nem a pályázódnak való. Ha fordított sorrendben cselekszel, akkor elképzelhető, hogy a jelölt nem ad őszinte választ, idomulni akar a korábban elhangzottakhoz.

 

5. Hagyj lehetőségeket, hogy az interjúalanyod is kérdezhessen

Minél tapasztaltabb jelentkezőt keresel, annál több időt tarts fenn erre. “Hüvelykujj-szabályként” az idő egyharmadát, tehát egy 60 perces beszélgetésből 20-at szánj rá. Árulkodó az is, ha egy munkavállalónak semmilyen kérdése sincs. Főleg, ha tapasztalt szakemberről van szó. Mindez jelentheti azt, hogy a jelölt nem motivált, nem készült, hiányos a szakmai rutinja. Ha az első “Van kérdése?” felhívást csend fogadja, akkor meg lehet próbálni - átvéve a szót - egy kis időt hagyva újra megpróbálni, erőltetni azonban semmiképpen nem kell.

 

+1 Ne az interjún kerüljön először szóba a fizetés

Rendkívül kínos, ha az interjú utolsó percében terelődik a szó a fizetésre és ekkor derül ki, hogy a cég és a jelölt számai között nagyságrendi a különbség. A jelölt felkészült, kiöltözött, megjelent az interjún, a cég munkatársa is időt, energiát szánt rá, aztán a végén jön a hidegzuhany, ami rossz szájízt hagy hátra.

Jellemzően a pályázati anyagba nem szívesen írnak bérigényt a jelentkezők, de egy telefonos előszűrő beszélgetésen már fel lehet mérni a nagyságrendet. Ez persze nem pótolja a bértárgyalást, ám elkerülhető a fent vázolt kínos szituáció.