1. Címlap
  2. Toborzási, kiválasztási tanácsok
  3. Pályázók toborzása
  4. Nyári toborzási tanácsok - Így lehet sikeres a toborzásod (1.)

Nyári toborzási tanácsok - Így lehet sikeres a toborzásod (1.)

Nyári toborzási tanácsok - Így lehet sikeres a toborzásod (1.)

Magyarországon egyre nagyobb méretek ölt a munkaerőhiány. A cégek a legkülönbözőbb módokon igyekeznek magukhoz csábítani a munkavállalókat. Tóth Tamara, a Monster.hu állásportál ügyvezetője most induló sorozatunkban néhány fogást és érdekes szempontot javasol a megfelelő munkaerő megtalálásához.

 

1.Fogalmazd meg, miért is jó a cégnél dolgozni

Triviálisnak tűnik, hogy erre valamilyen válasza mindig van a céges toborzónak vagy a szakterületi vezetőnek. Pedig akadnak munkaadók, ahol erre nem tudnak mit reagálni. Pedig a pozíciót el kell adni a jelölteknek, meg kell tudni indokolni, miért éri meg hozzánk igazolni. Nem kell feltétlenül világmegváltó eszközökre gondolni. Ha jó a csapat, ha stabil a cég piaci helyzete, ha átlag felett fizet, ha lehetőséget ad továbbképzésre vagy előléptetésre, már olyan érveket gyűjtöttünk (ebből egy is elég lehet), amelyeket el lehet mondani a jelölteknek.

 

2. Dönts gyorsan

Már elmúltak azok az idők, amikor egy állásinterjú után 3-4 hetet lehetett várakoztatni a jelöltet a válasszal. Fizikai munkaköröknél már az interjú utolsó percében dönteni kell: igen vagy nem. És lehetőség szerint helyben írassuk alá a munkaszerződést. Általánosságban elmondható: ne a legeslegjobbat keressük, hanem a pozícióra alkalmasat. A hezitáló munkaadó könnyen azzal szembesülhet, hogy a jelölt egy hét múlva már egy másik cég ajánlatát fogadta el.

 

3. Definiáld újra elvárásaidat

Valóban csak diplomás alkalmas erre a munkára? Mi az a tudás, ami feltétlenül szükséges és mit tudok én munka közben gyorsan megtanítani? Érdemes ilyen és ehhez hasonló kérdések alapján újradefiniálni a követelményeket. Ha leadunk az elvárásokból és a munkahelyi képzésbe több energiát teszünk bele, akkor növekszik a szóba jöhető pályázók száma, a felvettek pedig motiváltabbnak érzik magukat, hogy az első naptól szakmailag fejlődhetnek.

 

4. Nyiss a rugalmas munkaformák felé

Tanácsos felülvizsgálni a munkavégzés kereteit. Ha a fix, 9.00-17.30-ig tartó időszak az érvényes, akkor vonzóvá lehet tenni a munkahelyet rugalmassággal. Ennek sok formája létezik: részmunkaidő, heti 1-2 nap otthonról dolgozás, törzsidő (például 10-14 óra között mindenkinek bent kell lenni, a többi idő szabadon beosztható). A rugalmas munkaformák vonzóak az Y és Z generációs munkavállalóknak és a gyermeket nevelőknek egyaránt. Az 1. pontban említett (“Miért jó nálunk dolgozni?”) kérdésre is jó válasz lehet. Persze ennek bevezetése felsővezető támogatás, a munkakörök transzparenciája és bizalom nélkül nem megy. Alapos előkészítést igényel a munkavállalók igényeinek felmérésével.

 

5. Gondolkodj nagyobb földrajzi távlatokban

Elsősorban a mostani húszas éveikben járó fiatalokra jellemző, hogy nem okoz gondot nekik országot váltani vagy országon belül 200-300 kilométert költözni. Ő azok, akik nyelveket beszélnek, élen járnak az új technológiák használatában, a maximumot hozzák ki a tulajdon megosztására épülő gazdaságból (sharing economy). Hatékonyak a munkavégzésben, projektekben gondolkodnak, vágynak az új impulzusokra és a tanulásra. Ha munkahelyeden fontos az idegen nyelv, akkor nemcsak magyar munkavállalókban érdemes gondolkodnod. Hanem olyanokban is, akik szeretnék Magyarországon kipróbálni magukat - például nemzetközi környezetben egy ügyfélkiszolgáló központban. Budapest jól csengő márkanév Európában, ügyes és célzott kommunikációval megszólítható ez az értékes munkavállalói réteg. 

 

Ha érdekli a toborzás és további részleteket szeretne megtudni Monster Talent Sourcing szolgáltatásáról, hívja Ügyfélszolgálatunkat a +36 1 451 7080 telefonszámon.