Skip to main content
  1. Címlap
  2. Toborzási, kiválasztási tanácsok
  3. Munkaerő-gazdálkodás
  4. 5 trend a munka világában – így látja a közvetítőcég

5 trend a munka világában – így látja a közvetítőcég

Világszerte több lesz a szabadúszó és még nagyobb teret kaphat az online világ. 5 várható életkép 2017 álláspiacáról a Work Force prognózisa szerint.

Hódítanak a szabadúszó megbízások és a rugalmas munkakörnyezet

A trend erősödése már évek óta téma az álláspiacon, ám az elmúlt 5 évben határozottan látványossá is vált. Számszerűen: az USA-ban például már 2015 végére 17,8 millió független munkavállalót tartottak számon, miközben ma már a nagyvállalatok 80%-a gondolkodik a rugalmas foglalkoztatási formák bővítésében és a részmunkaidőben. Emellett az Intuit to The Freelancers Union előrejelzésében 2020-ra a teljes amerikai álláspiac akár 45%-a lehet atipikusan foglalkoztatott. Magyarországon leginkább a részmunkaidőben foglalkoztatottak száma növekedett: 2016 első negyedévében például közel félmillióan - azaz dupla annyian voltak, mint 2010-ben.

Employer branding, álláskeresői élmény nyújtása: erre mennek a cégek

Mint arra a vállalatok is rájöttek: 1-1 állásinterjú alkalmával ma már nemcsak a pályázó hanem a leendő munkahely is vizsgázik. Ráadásul az interjún szerzett akár jó, akár rossz tapasztalataikat előszeretettel meg is osztják az interneten: a felmérések szerint az állákeresők 60%-a távozott már kellemetlen élményekkel az interjúról. Ám közel háromnegyedük az online fórumokon is kendőzetlenül beszámolt minderről. A munkavállalói élményekhez a dress code is szorosan kapcsolódik: felmérések szerint a munkavállalók 70%-a nem szívesen dolgozna olyan helyen, ahol a vállalat kérlelhetetlenül előírja a kötelező munkahelyi viseletet.

Így várhatóan a vállalatok fokozott figyelmet fordítanak majd az állásinterjús légkörre - a már ott dolgozók esetében pedig az olyan egyszerű, de vonzó praktikákra, mint a dolgozói jutalom-wellness-programok, a céges játékok, a pihenőszobák, a meglepetések, a munkavállaló-barát irodák és a részmunkaidő.

A Work Force tapasztalatai szerint a trend már a kkv-k (kis, - és középvállalkozások) mindennapi gyakorlatában is terjed.

Nyílik a pálya a korosabb munkavállalók előtt

Míg az USA-ban például 2000-ben csak 4 millió, addig 2016-ra már 9 millió 65 évnél idősebb munkavállalót foglalkoztattak. A KSH adatai alapján a hazai, 65-69 éves korú népesség körében 2016. utolsó negyedévében csak 35 ezer fő volt aktív. Ám az elöregedőben lévő társadalmak, a fiatalok elvándorlása és a nyugdíjkorhatár kitolódása miatt nem kizárt: idővel a hazai piacnak is el kell kezdenie a korosabb munkavállalók foglalkoztatását.

A csapatteljesítmény fontosabb lesz az egyéninél

A piac átalakulása a vállalatok belső szervezeti átalakulásával is együtt jár majd.  Ami azt is eredményezi: az egyéni célok inkább háttérbe szorulnak majd és a csapat érdeke fog előtérbe kerülni. Így ugyan egyénenként nehezebb lesz kiemelkedni, de mint csoport, nagyobb figyelem és eredmény érhető majd el.  

Bejön a toborzásba a virtuális valóság

Nemrégiben a brit hadsereg például egyik toborzó-körútján élesben is kipróbálta az Oculus Rift-et. A potenciális katona-jelölteket a virtuális szimulátor segítségével egy ”éles” hadgyakorlat kellős közepébe repíthette, hogy meggyőződjön rátermettségükről. A szimuláció során az újoncoknak közlegényként, az őket körülvevő ellenséges haderő gyűrűjéből kellett kommunikálniuk a többiekkel. Viszont a hasonló technológiák a vállalati képzések során legalább annyira jól jöhetnek majd, mint a tréningeken, a képesség-fejlesztéseken és az állásinterjúkon. Vagy épp egy olyan konferencián, ahol akár az előadó, akár a közönség a földrajzi korlátok miatt nem tudna másként részt venni.   

Back to top