1. Címlap
  2. Toborzási, kiválasztási tanácsok
  3. Munkaerő-gazdálkodás
  4. A kiváló mentorokat díjazták – Roche, IBM, Vodafone

A kiváló mentorokat díjazták – Roche, IBM, Vodafone

A kiváló mentorokat díjazták – Roche, IBM, Vodafone
Immáron hatodik alkalommal adták át a „Mentor Oscar” elnevezésű díjat szervezeteknek és egyéni mentoroknak. A titulus mellett ez csaknem 5 millió forint értékű jutalmat jelentett. Szervezeti kategóriában első lett a svájci Roche gyógyszermulti magyar üzlettámogató központja., míg egyéniben megosztva Kovács Helga (IBM) és Pók Tamás (Vodafone SSC) nyertek – derül ki az egyik alapító, a Business Coach Kft. közleményéből.

„Mindenki megérdemel egy jó vezetőt, és minden vezető megérdemli az időt és az eszközöket, hogy azzá váljon" - idézte  Zsoldos Imre, a Roche Európa Szolgáltató Kft. pénzügyi igazgatója a cég egyik jelmondatát. Első helyet kiérdemelt programjuk a támogató vezetői szemléletet helyezi fókuszba cégcsoportjuk értékeinek képviseletével.

Trükk az IBM-nél: lássa az új kolléga a társosztályokat

Kovács Helga az IBM Data Storage Systems Kft. infrastruktúra menedzsere nem bízza a véletlenre a tudásátadást: „Van egy jól bejáratott módszerem arra, hogy hogyan tudom nekik a leggyorsabban átadni az induláshoz szükséges tudást, és hogy hogyan tudom őket segíteni egy gyors és hatékony „network” kialakításában. Az új dolgozóimat elküldöm minden társfunkcióhoz 1-2 hetes időtartamra. Így gyorsabban átlátják a szervezet működését, és könnyebben kialakíthatják a kapcsolatrendszereiket”.

Pók Tamás (Vodafone), aki szabadidejében is mentorál

„Nélküle sose jutottam volna el idáig. Mindig számíthattam rá akkor is, amikor tanácstalan voltam, hogy hol tanuljak tovább. Általa lett önbizalmam és részben neki köszönhetem a sikereimet is, amiket idáig elértem. Nem régiben elnyertem a MNB által meghirdetett Kiválósági Ösztöndíjat, amely által az ország legjobb közgazdászpalántái közé tartozom.” mondja Pók Tamás egyik mentoráltja, a Romaster Programból. Tamás, aki a Vodafone SSC pénzügyi vezetője, nem csak cégen belül, hanem szabadidejében is mentorál.

Három hetes mentoring az új munkatársaknak a BorsodChemnél

A BorsodChem Zrt.-nél például háromhetes mentoring programmal kezdődik az új munkatársak integrációja, amit egy hosszabb projektmunka követ – mentori támogatással. Az alaposan átgondolt és megszervezett mentoring folyamat felgyorsítja a beilleszkedést, úgy, hogy közben jól szabályozott tudástranszfer is megvalósul.

Felmondás helyett teljesítményjavulás

A mentoring motiváló hatását emelte ki Schieszl Mónika Miller&Morrison Logisztika Kft. műszakvezetője: „Volt olyan kolléganőnk, aki már a távozáson gondolkozott. Amikor belépett a mentoring folyamatba, az 59%-os teljesítménye már az elfogadhatóság határán volt. Ez 9 hónappal később, a mentoring hatására, 123%-ra nőtt.”

Mentoráltból az átlagnál gyakrabban lesz mentor

„Egy jó mentoring folyamat követendő példaként jelenhet meg a mentorált számára: indirekt módon megtanulhatja a mentora viselkedésmintáit, kérdéseit és technikáit. Ez pedig alap lehet a későbbiekben arra, hogy belőle is sikeres mentor válhasson. A felmérések szerint, azok, akiknek volt mentoruk 30-40%-al nagyobb valószínűséggel lesznek mások mentorai a későbbi karrierjük során” – jegyzi meg Gerlei Béla (Karrier Intézet Kft.), a zsűri egyik tagja.

A díjazottak

Szervezeti kategória:
1. Roche Európa Szolgáltató Kft.
2. BorsodChem
3. SMR Hungary Bt.
Különdíj: Miller és Morris Kft.
Különdíj: Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Kar   

Egyéni díjak:
1. Kovács Helga (IBM Data Storage Systems Kft.)
1. Pók Tamás (Vodafone Shared Services Budapest)
2. Horváth Béla (IBM Data Storage Systems Kft.)
Különdíj: Gyarmatiné Bányai Edit (Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Kar)  

A felső képen a szakmai zsűri és a díjazottak képviselői. Az ülő sorban középen a díj egyik alapítója, Komócsin Laura, a Business Coach Kft. ügyvezetője