1. Címlap
  2. Toborzási, kiválasztási tanácsok
  3. Munkaerő-gazdálkodás
  4. Csodaszer vagy csapda a távmunka? Érvek-ellenérvek

Csodaszer vagy csapda a távmunka? Érvek-ellenérvek

Csodaszer vagy csapda a távmunka? Érvek-ellenérvek
Növekszik azoknak a cégeknek a száma, amelyek részben vagy egészben távmunkát ajánlanak munkavállalóiknak. Álláshirdetésekben már hívó szó lehet az erre utalás. Akadnak azonban kétkedők szép számmal. A Magyar Távmunka Szövetség egy kerekasztal-beszélgetésen a pro és a kontro érveket ütköztette cégek képviselőivel. Hogyan csinálják azok, akiknek bejött? Miért ment el a kedve ettől egyes cégeknek?

A távmunkát támogató vállalat például az Elmű - Émász Társaságcsoport és az IT Services Hungary (ITSH). Az áramszolgáltatónál jelenleg a munkavállalók 20, míg az ITSH csapatában 13% - uk dolgozik távmunkában, ám feltett szándékuk 2020-ra 20%-ra növelni ezt az arányt. Az Elműnél havi 1, míg az ITSH - nál heti 1 olyan nap van, melyet kötelező az irodában tölteni. ”Ez olyan munkaidőkeret, melyet a munkavállaló saját belátása szerint szervez - tervez meg: csoportosíthatja a munkanapokat, ahogy neki kedvező. A lényeg, hogy a keret összességében legyen meg a 4-1 arány. A ”bejárós” napokra természetesen a vállalat állja a tömegközlekedés, illetve az üzemanyag árát - magyarázza Tóthné Harasztovics Gyöngyi, az ITSH HR-adminisztrációs vezetője.

1 évnyi benti munka után lehet kérni

Az Elműnél már havi egy ”bejárós” nap a szocializációt szolgálja: a hónap összes többi munkanapja viszont közös napindító online meetinggel startol. Ugyanakkor mindkét vállalatnál legalább 1 évet el kell tölteni ”hagyományos, bejárós üzemmódban”: távmunkára csak ezt követően kérhetik át magukat a munkavállalók. A tapasztalatok mindkét helyen pozitívak. ”Csak elenyésző százalékú munkavállalónak nem megy jól a távmunka. A reklamálók általában maguk jelzik, ha valami miatt nem vált be nekik. Kivételek azért vannak: volt, aki annyira nem tudott haladni a munkájában az állandóan közös kávézást és traccspartit szorgalmazó kertkapcsolat-szomszédjától, hogy végül vissza kellett jönnie az irodába”- mondta el Rosta Péter, az ELMŰ ügyfélszolgálati vezetője.  

A fiatal tehetségek is bevonzhatóak ezzel

Vadász Attila, a TcT Group ügyvezetője szintén a távmunka mellett teszi le a voksát. A zömében IT-sokat, mérnököket alkalmazó cégcsoport vezetője azt tapasztalta: ez lényegében a vállalat és az alkalmazottak szempontjából is win - win helyzetet eredményezett. ”A home office következtében egyértelműen elégedett, motivált kollégákat, ezzel párhuzamosan gyarapodó bevételeket is nyertünk.” További érve a távmunka mellett a fiatal tehetségek bevonzása. ”A fiatalok annyira megtanultak együtt élni az online világgal, hogy gyakran egy gimnazista is a tanórájával párhuzamosan egyszerre több online térben tartózkodik, különösebb nehézség nélkül -  így ezekről az emberekről nehéz elképzelni, hogy rigorózusan rájuk lehet majd kényszeríteni egy hagyományos munkahelyet. ”

Jól kell elvégezni a munkát

Vadász szerint egyébként a távmunka fogalma is inkább játék a szavakkal. ”Személy szerint nem abban hiszek, hogy létezik a távmunka meg a hagyományos munka. Hanem abban, hogy van munka: amit ha jól végez a munkavállaló, akkor számára kényelmes, otthoni környezetben is jól végzi.” A témához tartozó tekervényes jogszabályokat már nem mindig tartja életszerűnek: náluk is felkészült jogász team alapos, hosszadalmas és összehangolt munkájának eredménye, hogy minden rendben zajlik.

A telemarketinges cégnek nem jött be

Ezzel szemben Varga Norbert, a Protocall kampánymenedzsere már inkább távmunka-szkeptikus -  és nem csupán a cég leginkább telemarketinges profilja miatt. Varga úgy látja: egyelőre a hazai munkakultúra nem áll azon a színvonalon, hogy a vállalatok kockázat nélkül támogassák az atipikus munkavállalást. ”Ismerem a távmunka hatékonysága melletti pénzügyi érveket: ennek dacára azt gondolom, a vele elérhető megtakarítás pont a kevésbé kontrollált munkafolyamatok és munkavégzés miatt bosszulhatja meg magát később.”

A másik érv a távmunka ellen épp a munkatípusban rejlő szélsőségek lehetősége. Magyarán aki hajlamos a munka-alkoholizmusra, az pont a kieső közlekedési idő, az egybefolyó munkanapok miatt merül még jobban a munkába. Akár jóval a hivatalos munkaidőn túl és diktál magának embertelen tempót otthon is. Aki viszont az irodában is szeret lecsippenteni a munkaidőből, azzal otthon végképp el tud szaladni a ló.

Társaság hiánya, bezártság, visszaélés a szabadsággal

Walter János, a HW Consulting ügyvezetője saját csapatával mindkét végletet megtapasztalhatta. Ő maga is 1 évet töltött távmunkában, de egy idő után nyomasztotta a bezártság, a társaság hiánya és az önkéntelenül is a végtelenségig nyújtott munkaideje. Egy időben több mint 100 fős csapata nagyrésze is távmunkában dolgozott egy átszervezés miatt - de olykor akadt egy-egy munkavállaló, aki jócskán visszaélt a helyzettel. Volt, aki például több héten át se végzett érdemben munkát, de nem nagyon reklamálta, hogy nem kapott feladatot.