1. Címlap
  2. Toborzási, kiválasztási tanácsok
  3. Munkaerő-gazdálkodás
  4. Hogyan lesz kiegyensúlyozott a vezető?

Hogyan lesz kiegyensúlyozott a vezető?

Hogyan lesz kiegyensúlyozott a vezető?
A közelmúltban zajlott Magyarországi Coaching Konferencia ezt a kérdéskört járta körül. Katolikus pap, cégvezető, élsportoló, pszichológus osztotta meg gondolatait. Annyi bizonyos: aki túlhajszolja, pótolhatatlannak hiszi magát, képtelen priorizálni, rossz úton jár.

Az előadók egyike, a fesztiválokon és nyári szabadegyetemeken is rendszeresen teltházas előadásokat tartó Pál Feri atya katolikus pap, mentálhigiénés tanácsadó szerint két esetben szinte biztos borul az egyensúly. Mégpedig akkor, ha az ember a feszített tempó következtében már a végletekig hajszolja magát - vagy épp akkor, amikor valami miatt magával is kibékíthetetlen konfliktusba kerül.

Nem rosszindulatból jelez a testünk

"A testünk nem ellenségünk, hanem a barátunk, nem ellenünk hanem értünk dolgozik. És ha fáradt, ha fáj valami, akkor jelez. És ilyenkor nem az a helyes reakció, hogy mekkora pech, hogy pont a projekt kellős közepén kap el valami hasogató migrén - hanem az, hogy komolyan kellene  vennünk a jelzést... Például lassítanunk, visszább kell vennünk a tempóból..." A kibékíthetetlen konfliktusok miatt felboruló egyensúly során pedig gyakran hazudunk - még magunknak is... Ám ezt nem akarjuk tudomásul venni. Gyónási titkot nem részletezve egy szemléletes sztori a közelmúltból:
 " - Feri! Volt egy hibám!
   -  Éspedig?
   - ...hát... mondjuk ilyen hazugság - féle..."
...Féle? Pedig ilyen nem létezik: csak épp magunknak se valljuk be, hogy nem mondtunk igazat."

Mi kell az egyensúlyhoz a céges világban?

Eközben kiderül, Feri atya nem véletlenül lett közkedvelt rendezvény, -és konferencia előadó az utóbbi években. Folyamatosan sztorizik, gesztikulál, szemléltet. Emellett az egyensúly-megtartáshoz John Golden pszichológus megállapítását is megszívlelendőnek tartja, azaz: a család sem az a hely, ahol mindenkinek egyformán igaza van, mert az egész élő, mozgásban lévő rendszer, a legkülönfélébb, folyamatosan jelentkező és egymást kiegészítő szükségletekkel. És ez a párhuzam már a vállalatokra is ugyanúgy érvényes.
Az egyensúly megtartásához mindezek mellett célokra, életkedvre és egyfajta pozitív látószögre is szüksége lesz a karrierjüket építőknek.

A jó agyműködéshez kell a szeretetteljes családi háló

Akárcsak társra, családra és szeretetkapcsolatokból szőtt, stabil hálóra - mondta már Bagdy Emőke klinikai szakpszichológus, pszichoterapeuta. ... "A II. világháborút, a haláltáborokat túlélők körében később készített interjúk, felmérések alapján azok voltak képesek a kemény idők átvészelésére, akiknek még ezek között a mostoha körülmények között is volt életkedve, voltak álmaik, terveik a jövőjükről."  ... A társ, a család fontosságát ráadásul klinikai vizsgálatok is igazolták. "Egy az USA-ban, a 80 éves korosztályban készített MR - vizsgálatok alapján azon kliensek agya volt a legegészségesebb, szinte kifogástalan állapotban, akik az aktív évek karrierépítése mellett még szeretetteljes, stabil családi hálót is tudtak szőni."

Vezetőként kell a megrázkódtatás átélése

Felsővezetőként viszont a fentiek mellett már legalább a veszteségek elviselni tudása, a lényegtelen mozzanatok kiszűrése - és a vezetői pozícióból fakadó előnyök el nem túlzása is szükséges az egyensúlyhoz - derült ki a coach-konferencia kerekasztal-beszélgetéséből.  "Nincs igazi katarzis - majd egyensúly - igazi személyes megrázkódtatások, tragédiák, katasztrófák nélkül. Az ilyen helyzetek átélése sokkal valóságosabban járul hozzá a változásokhoz, de később a kiegyensúlyozottsághoz is, mintha csak egy tréningen hallanánk róla" - vallja Pozsonyi Gábor, a MagNet Magyar Közösségi Bank vezérigazgató-helyettese. Nem a levegőbe beszél. Mert 26 éves korában bizony meglegyintette a halál szele egy súlyos betegség diagnózisának formájában - amely élete legpokolibb négy hetét eredményezte...De a mai napig tanulságul szolgál.

Így dolgozd fel a kudarcot

Bajnokként, profi sportemberként, felsővezetőként akár egy siker-széria megtörése is elégnek tűnik mindehhez. "2010-ig zsinórban nyertük meg az összes bajnokságot -  volt, hogy már a közönség is fanyalgott emiatt. Aztán egy váratlan fordulat az egyik versenyen csak a  4. helyre volt elegendő... Amit körülbelül a történtek után 1 hétig borzasztóan zokon is vettem a sorstól. Aztán rájöttem: nem az a legfontosabb, hogy pont most veszítettem - hanem az, hogy előtte viszont zsinórban nyertem. Ez egyből jobb fénytörésben mutatta a történteket" - idézett fel egy emlékezetes sztorit pályafutásából  Litkey Farkas, tizenegyszeres Kék-szalag győztes vitorlás.

A kiegyensúlyozott vezető nem hiszi, hogy belőle áll a vállalat

Udvar Csaba, a Grundfos Magyarország gyárigazgatója és Pozsonyi Gábor mindemellett azt is vallják: nem szabad leragadni a lényegtelen részleteknél. Mint ahogy a vezetői pozíciót sem túlértékelni. "Tudom, hogy olyan profi csapatom van, akik a távollétemben is kiválóan intézik a vállalat ügyeit, mert egy hegyet el tudnának hordani, ha úgy alakulna. Úgy gondolom, egy kiegyensúlyozott vezető nem érzi úgy, hogy megáll nélküle az élet - és nem érzi úgy, hogy pótolhatatlan, hogy nélküle semmi nem működik. Ha ezt jól csinálja, tényleg sikerül kiegyensúlyozottnak maradni" - mondta Udvar Csaba.

Ne terheld magadat lényegtelen emailekkel

Pozsonyi Gábor pedig az e-mailekkel - helyesebben az érdektelenek el nem olvasásával - harcol még a kiegyensúlyozottságáért. "Érdemes tudatosan figyelmen kívül hagyni a nem fontos infókat és egy nagyobb stócot akár gondolkodás nélkül törölni. És hogy mi fog történni? Semmi szörnyűség nem lesz ... Az igazán fontos megkeresések úgyis el fognak érni, így sosem származott még károm ebből" - jegyzi meg derűsen.