Skip Nav
  1. Címlap
  2. Toborzási, kiválasztási tanácsok
  3. Munkaerő-gazdálkodás
  4. Itt vannak a legjobb munkahelyek 2015-ben

Itt vannak a legjobb munkahelyek 2015-ben

Itt vannak a legjobb munkahelyek 2015-ben
16 vállalat kapta meg idén a Legjobb munkahely címet az Aon Hewitt felmérésén. A nagy cégek között nyert az Allianz biztosítótársaság, a Diageo (ssc), a dm drogéria- és a McDonald's étteremlánc. Íme néhány trend, mitől ők a legjobbak.

Az Aon Hewitt tizenöt éve vizsgálja, hogy melyek a „legjobb munkahelyek” Magyarországon. A legfrissebb felmérésből nemcsak az derül ki, hogy kik állnak a lista élén, hanem az is, hogy a hazai vállalatok számára mi jelenti a legnagyobb kihívást.

A magyar munkavállalók csupán 43 százaléka gondolja, hogy a vállalat képes ott tartani legjobb embereit – derül ki az Aon Hewitt Legjobb munkahely felméréséből. A dolgozóknak csak alig fele érzi azt, hogy rendelkezésükre áll a munkavégzéshez szükséges erőforrás. Pedig a tehetségek megtartása és megtalálása minden vállalat sikerre szomjazó vezetője számára kulcsfontosságú kell, hogy legyen, mert a legértékesebbek jellemzően csak a legjobb munkahelyeken szeretnek dolgozni.

Kik is a legjobbak?

Az idei Legjobb Munkahely felmérésen 76 vállalat vett részt és 16 kapta meg az elismerő címet. Változás a korábbi évekkel ellentétben, hogy nincs erősorrend.

50-250 fő: Alpiq Csepeli Vállalatcsoport, Cisco Systems Magyarország Kft., Faulhaber Motors Hungaria Kft., Hilti Hungária Kft., Atlas Copco-Industrial Technique Hungary Kft., Kulcs-Soft Számítástechnika Nyrt., Macher Gépészeti és Elektronikai Kft., MAPEI Kft., Veeva Systems Hungary Kft.


A kisvállalat kategória díjazottjai

250-1000 fő: B. Braun Avitum Hungary Egészségügyi Szolgáltató Zrt., DECATHLON Magyarország, Eurofamily


A 250-1000 fő közötti kategória díjazottjai: balról a harmadik Pósfai Gábor (Decathlon), középen Lükő Szilvia (Eurofamily), tőle jobbra Horn Péter (B. Braun). A kép bal oldalán Cseresnyés Péter munkaügyi államtitkár, mellette Veres Rita, a Legjobb munkahely felmérést készítő AON Hewitt ügyvezetője. A kép jobb szélén Köcse Bálint a felmérés projektvezetője.

1000 fő felett: Allianz Hungária Zrt., Diageo Üzletviteli Szolgáltatások Kft., dm Kft., McDonald's Magyarországi Étterem Hálózat Kft.

Az 1000 fő feletti kategória díjazottjai. Balról a harmadik Gáspár Ferenc a McDonald's HR-vezetője, tőle jobbra a dm két képviselője - Csoknyainé Horváth Gertrúd (HR vezető) és Wolfgang Strasser (ügyvezető), jobbról a harmadik Kisbenedek Péter az Allianz Hungária vezérigazgatója, jobbról a második Zeisler Gábor a Diageo magyarországi ügyvezetője.

Így reagált néhány győztes cég vezetője

Markovich Béla (MAPEI): „Ehhez a díjhoz nekünk vezetőknek semmi közünk, ezt a munkatársak adták nekünk.”

Horváth Krisztina (Cisco Magyarország): Két évvel ezelőtt kerültem a Cisco élére. Ez a díj a kollégáknak is motiváló erő. Nekem szintén visszajelzés a munka eredményességéről. Emellett jelzés az ügyfeleknek, hogy akik kiszolgálják őket, elégedett munkavállalók.”

Seres Miklós (Hilti Hungária): „Cégünk jelmondata: ’Tartósan teljesít’. Zsinórban ötödik éve nyertük meg ezt az elismerést…”

Pósfai Gábor (Decathlon): Kiskereskedelmi láncként néhány évvel ezelőtt nem gondoltuk volna, hogy legjobb munkahely leszünk. Ez a díj felelősség is egyben.”

Kisbenedek Péter (Allianz): „Lehet bármilyen beruházásról, üzleti döntésről szó, minden az embereken múlik. A vezető számára a legfontosabb, hogy jókedvűek legyenek a kollégák, jó hangulatban dolgozzanak. Ha ez megvan, akkor azt az ügyfelek is érzik.” 

Íme a legjobbak ismérvei

Zsinórban ötödször nyert a Hilti Hungária. Seres Miklós ügyvezető cégük szlogenjével indított: "Tartósan teljesít."

Az idén kitüntetett vállalatok 79 százaléka érzi úgy, hogy a szervezetükről, mint munkahelyről kialakult külső kép, az „employer brand” összhangban áll személyes tapasztalataikkal. Ennek fontos eleme, hogy a legjobbaknál megkérdezettek 81 százaléka ért egyet azzal, hogy ha a vállalat sikeresen eléri a kitűzött céljait, a pénzügyi eredményekből a dolgozók is részesülnek, szemben az 55 százalékos magyar átlaggal.

Őszinte kommunikáció, fejlődési lehetőség, jó munkakörülmények

Ezenkívül a felsővezetés emberközpontúsága és őszinte kommunikációja, a fejlődési és előrelépési lehetőségek, az elismerés, valamint a hatékony munkavégzés feltételeinek megteremtése különbözteti meg leginkább a legjobbakat. Azt, hogy ez megtérülő befektetés, a pénzügyi mutatók is igazolják. „Az Aon Hewitt kutatásai egyértelmű összefüggést mutatnak az elkötelezettség szintje és a vállalat pénzügyi teljesítménye között. A Legjobb Munkahelyek 57 százalékkal magasabb részvényesi megtérülést tudnak garantálni.” – fogalmazott Köcse Bálint, a Legjobb Munkahely Felmérés projektvezetője.
 
Azoknak a munkahelyeknek, amelyek a munkavállalói igények szem előtt tartásával legjobbakká válnak, lényegesen kevesebb, a fluktuációhoz hasonló problémával kell megküzdeniük. Ha egy alkalmazott elkötelezett a munkaadója iránt, jóval nagyobb az esélye, hogy nem keres új állást, ráadásul jobban is teljesít munkaidejében. Jól bizonyítja a munkaadók befektetésének eredményességét, hogy a magasabb elkötelezettségű kollégákkal dolgozó gyáregységek esetében kevesebb a minőségi hiba és a munkabiztonsággal kapcsolatos kártérítési igény is.

A fizetéssel a többség elégedetlen

Pillanatnyilag egy átlagos magyar vállalatnál a dolgozók 62 százaléka elkötelezett cége felé, ők azok a munkavállalók, akik ajánlják a szervezetet, mint potenciális munkahelyet, nem terveznek állást változtatni és elvárásokon felül teljesítenek a vállalat céljainak érdekében. Ez meghaladja az európai szintet (57%), és megfelel a globális értéknek. Itthon a dolgozók a globális mintának megfelelően leginkább közvetlen felettesükkel és munkatársaikkal elégedettek, míg legkritikusabban fizetésükről és előrelépési lehetőségeikről nyilatkoznak.

Minden ötödik dolgozó küzd a stresszel

Ugyanakkor a tehetségek megszerzéséért és megtartásáért folytatott versenyből is fakadó munkaerőhiány egyre nagyobb frusztrációt okoz a munkahelyeken, ez növeli a stresszt és rontja a munka-magánélet egyensúlyát. Ma Magyarországon minden ötödik munkavállalónak kimondottan nehézséget okoz a munkájával járó stressz kezelése, és nem tudja megteremteni a munkája és a magánélete közötti egyensúlyt: „Az igazi kihívást az okozza, hogy a vállalatoknak ebben a feszült környezetben kell ösztönözniük, motiválniuk és megtartaniuk a jelenlegi kollégákat, akikre egyre nagyobb nyomás nehezedik.” – teszi hozzá Veres Rita.

Ezek a legjobb munkahelyek erősségei

- Elkötelező vezető
- Vonzó munkáltatói arculat
- Tehetségek fejlesztése
- Hatékony munkavégzés feltételeinek megteremtése
- Egyéni felelősségvállalás kultúrájának megteremtése