1. Címlap
  2. Toborzási, kiválasztási tanácsok
  3. Munkaerő-gazdálkodás
  4. Már lehet pályázni a „Megbízható Munkaadó” címre

Már lehet pályázni a „Megbízható Munkaadó” címre

Már lehet pályázni a „Megbízható Munkaadó” címre
A Német-Magyar Ipari és Kereskedemi Kamara (DUIHK) „Meggbízható munkaadó” (Verlässlicher Arbeitgeber) címmel pályázatot hirdet magyarországi tagvállalatai számára. A minősítést a DUIHK által felkért zsűri olyan cégeknek ítéli oda, amelyek példaértékű módon gondoskodnak munkatársaik munka- és életkörülményeiről. Nincs felső korlát: aki megfelel, 2 évig viseli a címet és használhatja kommunikációs anyagiban.

Gabriel A. Brennauer ügyvezető elnökségi tag elmondta, a magyarországi munkaerőpiaci helyzet új kihívások elé állítja a vállalatokat. A kezdeményezéssel segíteni akarnak a jól képzett munkavállalók toborzásában és megtartásában. Nincs felső határ. Az a cég, amely megfelel a standardoknak, viselheti a címet. A DUIHK egyébként 900 tagvállalatával az ország legnagyobb bilaterális vállalati szövetsége.

Steványik Tamás, az Elmű Nyrt HR igazgatója, a zsűri tagja pedig hozzátette, megfordult a munkaerőpiac. Már a munkaadók keresik a tehertséges álláskereőket. A cégek egy ilyen hiteles minősítéssel bemutathatják mit tesznek a munkavállalókért. Mindez fontos információ az álláskeresők számára is.

Gabriel A. Brennauer középen, a kép előterében Steványik Tamás (Elmű)

Az első pályázati szakasz március 9-április 20. között tart. Az első „Megbízható Munkaadók” május 4-én kapják meg a címet, amelyet 2 évig viselhetnek és használhatnak kommunikációs anyagaikban. Májustól a zsűri kéthavonta foglalkozik a beérkező pályázatokkal, amelyeket online lehet benyújtani.

A értékelés 7 szempontja

1. Javadalmazás: A vállalat a piaci viszonyoknak megfelelő, méltányos javadalmazási rendszerre törekszik.
2. Szociális-jóléti juttatások: A vállalat olyan csomagot kínál, amely figyelembe veszi valamennyi munkavállalói csoport szükségleteit
3. Egészség és munkakörülmények: A vállalat biztosítja az egészséges és biztonságos munkavégzés feltételeit. Hozzájárul a stressz csökkentéséhez a munka és a szabadidő harmonizálását segítő lehetőségek felkínálásával
4. Képzés és továbbképzés: A vállalat együttműködik külső intézményekkel, a munkatársak számára tudatosan felépített rendszerben biztosítja a képzést és a fejlesztést
5. Fejlődési lehetőségek: A vállalat lehetővé teszi a fejlődést és a szakmai előrejutást. A vezetők kiválasztása, fejlesztése tudatosan és tervezetten zajlik.
6. Tájékoztatás: A munkáltató rendszeresen tájékoztatja a munkatársakat és rendszeres párbeszédet folytat a munkavállalókkal illetve képviselőikkel.
7. Új kollégák beillesztése: Az új kollégák beillesztése tervszerűen zajlik.

A pályázat második része egy gyakorlati példa leírása, amely a pályázót különösen alkalmassá teszi a „Megbízható Munkaadó” cím viselésére. Az intézkedésnek átvehetőnek és példaértékűnek kell lennie.
A pályázás pontos menetéről a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamaránál lehet érdeklődni. Bővebb info a kamaránál.

Miért hasznos egy ilyen cím?

- A munkaadóknak jó érv a toborzásban, a belső és külső kommunikációban, használható eszköz a munkaadói márkaépítésben
- Az álláskereső számára pedig csökkenti a váltás kockázatát, ha ilyen címet viselő céghez pályázik.