Skip Nav
  1. Címlap
  2. Toborzási, kiválasztási tanácsok
  3. Munkaerő-gazdálkodás
  4. Miért jó felelős munkaadónak lenni? – új aláírókat vár a Diversity Charter

Miért jó felelős munkaadónak lenni? – új aláírókat vár a Diversity Charter

Miért jó felelős munkaadónak lenni? – új aláírókat vár a Diversity Charter
Október 15-én újabb cégvezetők, HR-menedzserek írják alá a Sokszínűségi Egyezményt egy szakmai meetupon. Bárki csatlakozhat, aki fontosnak tartja és tesz a szervezeti sokszínűségért. Németh Judittal, a Diversity Charter magyar képviselőjével beszélgettünk.

+ Hogyan írná körül a „felelős munkáltatót”?

- Ő az, aki felelősséget vállal a nála, neki dolgozó munkavállalókért. Nem áll azonban meg a jogszabályok betartásánál, betartatásánál, annál jóval többet tesz. Olyan emberközpontú vezetési, szervezeti kultúrát teremt és díjaz, amelynek célja a munkavállalók jólléte, egészsége, kiegyensúlyozott munkavégző képessége az egyéni igények, élethelyzetek figyelembevételével. A társadalmi felelősségvállalásból kiváló munkaadó törekszik arra, hogy a munkavállalói jól reprezentálják a szűkebb és a tágabb fizikai környezet társadalmi adottságait, vagyis tudatosan toboroz mássággal élő embereket, akikből aztán sokszínű szervezetet épít.

+ Hol jön be annak a haszna, hogy felelősen viselkedik egy cég?

Mi is az a Diversity Charter?
A Sokszínűségi Egyezmény, azaz a Diversity Charter több mint 10 éve, 2004-ben indult Franciaországban, az első olyan írásos dokumentumként, amely az Európai Unió munkahelyi diszkrimináció-ellenes, esélyegyenlőséget támogató irányelveit rögzíti és népszerűsíti a foglalkoztatók körében. Legfőbb célja a szemléletformálás, a vállalatok vezetőinek elkötelezése és támogatása a szervezeti sokszínűség megvalósításában, és inspiráció a humán erőforrás menedzsment fejlesztésére, újragondolására.

- Jónak lenni, jót tenni, segíteni másokon, nemcsak jó érzés, hanem általában megtérülő „befektetés” is. Ha a jósághoz még gazdasági haszon, pozitív hírnév, vonzó munkaadói márka is társul, az manapság egyre kívánatosabb a foglalkoztatók körében. Mivel a tehetségek, fiatalok vonzása, a munkaerő megtartása számít talán az egyik legjelentősebb HR kihívásnak napjainkban, a társadalmi felelősségvállalás pedig talán a „legtrendibb brandépítő” megjelenési lehetőség, a versenytársak árgus szemekkel figyelik és követik egymás felelősségvállalási akcióit. Továbbá az Y, Z generációs munkavállaló nem is pályázik olyan céghez, ahol az egyéni igények, a munka-magánélet egyensúlya, vagy például a női vezetők témája nem prioritás.

+ Milyen intézkedésekre kell itt gondolni?

- Például hogyan tartsa a kapcsolatot a kismamákkal, mit tegyen a zökkenőmentes visszatérésük érdekében, mit tegyen azért, hogy több generáció dolgozzon együtt, hogyan toborozzon megváltozott munkaképességű embereket, milyen módon indítson romaprogramot. Sok jó gyakorlatot ismerünk már, folyamatosan kutatjuk, gyűjtjük és programjainkon osztjuk őket.  

+ Mit jelent a sokszínűség a munkahelyen?

Kik írták eddig alá?
Néhány vállalat, intézmény a májusi aláírók közül: Alcoa – Köfém, BP, Consequit, Diageo, Egis Gyógyszergyár, evopro, Fiatalkorúak Büntetés-végrehajtási Intézete, Gábor Dénes Főiskola, Henkel, Hilti, K&H Bank, L’Oréal, Magyar Posta Zrt., McDonald’s., MVM, Provident, Sanofi, Tigáz, XAPT.

- A vezetés törekszik a társadalom összetételének  szervezeti leképezésére. Sokszínűségi stratégiai célok, és befogadó, nyitott szervezeti kultúra jellemzi. Az ilyen szervezetek sokkal hatékonyabban működnek, mivel javul a munkaerőpiaci hírnevük, lojálisabbá, motiváltabbá válnak a munkatársak, csökken a fluktuáció és a munkaerőhiány ezzel együtt a toborzás költségei, a válsághelyzetek jobban kezelhetővé válnak, nő a szervezeti innováció és a team munka hatékonysága, és természetesen mindezzel együtt növekszik a fogyasztói elégedettség is.

+ Hol tart a Diversity Charter magyar története?

- Magyarországon idén május 28-án került alapításra közel 40 cég alárásával. A második aláíró esemény október 15-én az I. Szakmai Meetup záróakkordjaként fog megvalósulni.  

+ Mi kerül itt terítékre?

Névjegy - Németh Judit
Közgazdász végzettségű, HR menedzsment tanulmányokkal. 1997 óta foglalkozik HR tanácsadással, outsource fejlesztési projekteken dolgozott multinacionális cégek megbízásából. 2007-ben alapította és vezeti az mtd Tanácsadói Közösséget. A KÖVET Egyesület felkérése révén a Diversity Charter magyarországi szervezője. Angolul felsőfokon beszél, 4 gyermek (egy fiú, három lány) édesanyja. Hobbija a kirándulás, a fotózás, a tánc. Családjával Gödöllő mellett él.

- Szó lesz a tehetségmenedzsmentről, a demográfiai folyamatokról, az egészségmegőrzésről. Emellett egy pódiumbeszélgetésen terítékre kerülnek a munkahelyi generációs kihívások. (A program itt érhető el - a szerk.)

+ Milyen eredményekről számolnak be azok a munkaadók, akik májusban aláírták a Chartert?

- Lehetőséget kaptak egy "Sokszínűségi Villám Audit"-ban való részvételre, támogatást kapnak az esélyegyenlőségi tervük, sokszínűségi stratégiájuk kialakításához, fejlesztési ötleteik „mederbe tereléséhez” és szakmai eszmecserére alkalmas rendezvényeken találkozhatnak egymással. A munka elkezdődött, tapasztalataink szerint az aláírók nagyon elkötelezettek és komolyan veszik a vállalásaikat, felismerve azt, milyen HR és kommunikációs értéket jelent számukra a szervezeti sokszínűség ösztönzése, a Charter-hez való csatlakozás.

Májusban közel 40 vállalat, intézmény képviselője írta alá a Diversity Chartert az ebből az alkalomból szervezett Esélykonferencián.

+ Mi kell ahhoz, hogy egy HR-es elindítson változásokat a szervezeten belül a Diversity Charterrel?

- A Diversity Charterhez való csatlakozás jellemzően az első számú vezető döntése. Ha én vállalkozás, intézmény HR-ese volnék, biztosan megmutatnám az ügyvezetőnek, hogy nemzetközi szinten milyen „nagy nevek”, komoly cégek csatlakoztak már a Charterhez az elmúlt 10 évben. Lehet, hogy az adott cég anyavállalata, vagy valamelyik képviselete is már ott van a csatlakozók közt. Biztosan érvelnék azzal is, hogy Magyarországon az mtd Tanácsadói Közösség végzi a Charter menedzselését, akik 2008 óta kutatnak és fejlesztenek a témában és értékes HR, kommunikációs szolgáltatásokat kínálnak fel. Talán az is fontos szempont, hogy tanuljunk más cégektől, és megmutassuk mi is, az esélyegyenlőség, sokszínűség terén elért eredményeinket, vagy éppen választ keressünk aktuális HR kihívásainkra.

mtd Tanácsadói Közösség
Az mtd Tanácsadói Közösség valójában két szervezetet takar. Az egyik, az mtd Tanácsadó Kft. egy társadalmi célú, üzleti vállalkozás. Speciális, a munkahelyi esélyegyenlőség és sokszínűség előmozdítását célzó szervezetfejlesztési, HR tanácsadási, képzési tevékenységet végez. A másik szervezet, az mtd Tanácsadói és Vállalati Közösség Egyesület a közösségépítésre és a társadalmi szemléletformálásra fókuszál. Ez végzi a magyarországi Diversity Charter bevezetését és működtetését végzi kutatásokkal és a jó gyakorlatok megosztását is célzó szakmai rendezvényekkel (Esélykonferencia, Sokszínű Szervezet TOP 10 díj, Sokszínűségi Benchmark Klub).

+ Mennyibe kerül ez cégnek, ha aláíróként csatlakozik?

- A csatlakozási csomagok kialakításánál nagyon ügyeltünk arra, hogy az anyagi lehetőség ne szabjon gátat, a csatlakozni szándékozó számára vállalható legyen a díj. Ebből kiindulva, az Alap csomagban egy jelképes egyszeri regisztrációs díjat határoztunk meg, amely 50 fő alkalmazotti létszám alatt díjmentes, 50 fő fölött összege 15, 250 fő fölött 25 ezer forint. Amennyiben a csatlakozó vállalat igénybe venné szakmai támogatásunkat, illetve marketing megjelenéseket is szeretne, úgy javasoljuk az Elkötelezett, vagy Nagykövet csomaggal való csatlakozást. Ennek díja, az alkalmazotti létszám és az igénybe kívánt venni szolgáltatások, megjelenések függvényében minimum évi 25 ezer, maximum 110 ezer forint, amely nagyon kedvező ár.

+ Ön személy szerint mit tart a jövő nagy kihívásainak a munkahelyeken?

- Úgy látom, jelenleg Magyarországon a legnagyobb HR kihívás pozíciótól és végzettségtől függetlenül a munkavállalók keresése és megtartása. Vidéken a helyzet halmozottan hátrányos, az elvándorlás óriási, a vidéki termelőcégek óriási munkaerő hiánnyal küzdenek. Ahhoz, hogy Magyarország az Európai Unió munkaerőpiacán belül versenyképes tudjon maradni, újra kell gondolni a foglalkoztatási feltételeket és a működési mechanizmusokat. Vonatkozik mindez a bérezésre, karriermenedzsmentre, generációs kihívásokra, a nők - különösképpen a kisgyermekes szülő - foglalkoztatására, és sorolhatnám még, de a konklúzió egy, össze kell fognunk,mert együtt könnyebb.

További információ az Egyezmény weboldalán található.

A HR Spirit a Diversity Charter magyarországi médiatámogatója.