1. Címlap
  2. Toborzási, kiválasztási tanácsok
  3. Munkaerő-gazdálkodás
  4. Vezetés és HR a rocker szemével – Szigeti Ferenc, Karthago

Vezetés és HR a rocker szemével – Szigeti Ferenc, Karthago

Vezetés és HR a rocker szemével – Szigeti Ferenc, Karthago
Egy jó vezető demokráciapárti, a fontos döntéseknél mindenkinek a véleménye számít - vallja Szigeti Ferenc. Ha új embert kell felvenni, akkor inkább "hályogkovács-HR-esnek" tartja magát, aki részben a belső megérzés alapján dönt. A fiatal tehetségeknek azt javasolja, folyamatosan kopogtassanak, az otthon ülés és a telefonra várás nem célravezető. A Personal Hungary személyügyi szakkiállításon a Karthago rockegyüttes alapító-vezetője is megosztotta gondolatait.

Szigeti rockbandája, a Karthago 37 éve alakult. A csapat azóta is változatlan taglétszámmal és felállásban szerepel: a minimum 10-15 ezer főt befogadó nagyfesztiválok rendszeres fellépője. ”Nem gyakori a rockéletben, hogy egy zenekar tagjai ilyen hosszú időn át együtt tudnak alkotni. Ezt leginkább azzal tudom magyarázni, hogy szerencsés csillagzat alatt alakultunk és működünk. Például soha fel sem merült, hogy bárkit is lecseréljünk a csapatból.”

Fontos döntést csak közösen hoznak

Szigeti Ferenc (jobbra): Se az együttesben, se a lemezkiadóknál nem volt módszerem, hogy folyton a vezetői pozíciómra hivatkozzak és lekezelően viselkedjek 

A közgazdász diplomával rendelkező rockmenedzser a csapat harmonikus működését a szerencsén túl racionális magyarázattal is tudja indokolni. Például azzal, hogy a fontosabb döntéseket mindig együtt, a többiek véleményének figyelembevételével hozza a banda. ”Az együttesben lényegében demokrácia van. Mindenki szava egyformán számít - az én véleményem azért kap kicsivel több hangsúlyt, mert alapítóként, szervezőként, menedzserként a felelősségem is nagyobb. Ezekből adódóan feladatból is több hárul rám.”

Dolgozhatnak más csapatban is, de az első a Karthago legyen

Szigeti hozzátette: még abban sem korlátozza a banda tagjait, ha más formációk,  produkcióiba is bekapcsolódnak. Egy kikötése van: a Karthago élvez prioritást. ”A zenészeknek nagyon fontos, hogy időnként máshol, máshogy is zenélhessenek és még inkább kibontakozhassanak szakmailag. Dolgozniuk lehet máshol is - de kikötés, hogy az együttműködés nem mehet a Karthago rovására. Ha azonos időpontra esne két koncert, akkor értelemszerűen a Karthagot kell előnyben részesíteniük. Az egység azért is fontos, mert őrzöm-óvom a zenekar imázsát. Nem vállalunk el például mindent.”   

A belső megérzés is szerepet játszott a kiválasztásban

Mivel a banda 37 éve együtt, a Karthago révén nemigen kellett HR-es feladatokat végeznie. Ám ez a vonal Szigeti Ferenc életéből se maradhatott ki. A Proton, a Poligram, az Universal és a BMG lemezkiadók csapatában vezetőként és marketing-igazgatóként már megtalálták HR-közeli feladatok is. ”E téren inkább tartom magam hályogkovács-HR-esnek, mint profinak. Mégis kellett vele foglalkoznom, mert például a Poligram marketing-igazgatójaként nekem is kellett embereket felvennem.”

Ekkoriban még nem dübörgött a profi online HR-ipar. Szigeti Ferenc így a print apróhirdetéshez -  és a korábban már meggyőző teljesítményt nyújtó kollégái megkereséséhez folyamodott. ”Feladtam néhány hirdetést, felhívtam pár régebbi, korábban már bevált kollégát. Kértem tőlük referenciákat és önéletrajzot. Aztán mindegyikükkel elbeszélgettem körülbelül fél órát.  Majd az ott leszűrtek és a személyes intuícióm alapján választottam.”

Időnként nyaralni is együtt megyünk munkatársaimmal

Névjegy:
Szigeti Ferenc rockzenekar-alapító, rockzenész, közgazdász, vállalkozó, menedzser, üzletember. Az általa vezetett, öttagú rockbanda, a Karthago eddigi fennállásának 37 éve alatt 15 albumot adott ki. Idén nyáron közel 40 nagykoncertet adtak belföldön és a határon túl egyaránt.

Vezetőként egyébként a korrekt, közvetlen, emberközeli stílust tartja a legjárhatóbb útnak. ”Se az együttesben, se a lemezkiadóknál nem volt módszerem, hogy folyton a vezetői pozíciómra hivatkozzak és lekezelően viselkedjek a zenésztársaimmal, a kollégáimmal. Szerintem ez így nem működik. Ehelyett az emberekre, a véleményükre igyekeztem összpontosítani. Ez mindig bevált. Nagyon jó csapatok születtek.”

Olyannyira, hogy például a rockbandában a mai napig is családias a hangulat. ”Néha még nyaralni is együtt megyünk, a zenekar és kiszolgáló személyzet egyaránt. Voltunk már így Egyiptomban, de Tunéziában is. Ilyenkor együtt pihenünk, lazítunk, napozunk, quadozunk, sztorizunk és jól érezzük magunkat.”

„Bohóckodni nincs kedvem” – mondja a tehetségkutatók zsűrizéséről

De vajon profi zenészként mit szól a tehetségkutató-lázhoz, az újabb és újabb TV-s produkciókhoz? Kis híján őt is beszippantották zsűritagnak. Végül csak azért nem, mert hosszas tárgyalások után se tudott a csatornákkal megállapodni. ”Ezek show-műsorok. Nem arról szólnak, hogy lehet bennük valós szakmai értékítéletet tenni és őszinte véleményt alkotni. Bohóckodni meg nincs kedvem. Nem akarok valakit olyan tehetségesnek hazudni, mint például Elton John, ha egyszer nem az.”

Szüntelenül kopogtatni kell a tehetséges zenészeknek

Nem tagadja, felbukkannak néha ezekben a műsorokban is tehetségek. Nekik azt tanácsolja: ne érjék be látszateredménnyel és igenis nyomuljanak, ha kell. ”Személyesen láttam néhány tragikus esetet. Több olyan, tehetségkutatóban feltűnt fiatalt ismerek, akik a műsor után leeresztettek, otthon várták a sültgalambot - aztán lelkileg belerokkantak a sikertelenségbe, csak mert nem szólt a telefon, nem jöttek a várt felkérések. Szóval nem szabad feladni: szüntelenül kopogtatni. próbálkozni kell.”