Skip Nav
  1. Címlap
  2. Toborzási, kiválasztási tanácsok
  3. Szakemberek keresése
  4. 5 meglepő válasz az Y generációs álláskeresőktől

5 meglepő válasz az Y generációs álláskeresőktől

5 meglepő válasz az Y generációs álláskeresőktől
Közel 3 ezer Y generációs fiatalt kérdezett a HVG Állásbörzét is szervező Frissdiplomás Kft. Egyebek mellett arról, mitől vonzó egy álláslehetőség, mitől tartanak a legjobban. A legérdekesebb megállapítások.

1. A fizetés a legfontosabb

Megannyi szakértő nyilatkozta, hogy az Y generációsokat nem a fizetés, hanem a munka jelentette kihívás, a fejlődési lehetőség, a rugalmasság motiválja leginkább. Ezzel szemben a felmérés három kérdésében is az anyagiak kerültek az első helyekre. A mai huszonévesek eésősorban az anyagi juttatások alapján választanak munkaadót, a versenyképes juttatás tesz igazán vonzóvá egy hirdetést, illetve a nem elégséges kereset a legnagyobb veszélyforrás a karrierépítésben.

2. A többség nem akar külföldre menni

A külföldi munkavégzés kisebb arányban hozza lázba a fiatalokat, mint azt a gazdasági kivándorolásról szóló hírek alapján gondolnánk. Csupán a megkérdezettek negyede mondta azt, hogy határon túli tapasztalatszerzés hosszabb, vagy rövidebb távon szerepel a tervei közt.

3 .A munkáltatói márka nem befolyásol

Érdekesség, hogy a „Mitől válik egy pozíció vonzóvá számodra?” kérdésre adott válaszban csak 4 százalék jelölte meg a trendi munkáltatói márkát, mint top döntési szempontot. Ugyancsak keveseket vonz a cégtípus: 12 illetve 4 százalék akar kifejezetten „multinacionális” vagy„magyar” vállalatnál dolgozni.

4. Kevesen akarnak vezetők lenni

Szintén közhely, hogy az Y generációsok türelmetlenek pályakezdőként, és legkésőbb egy éven belül vezetői posztot szeretnének. A Frissdiplomás Kft. kutatása szerint sokkal fontosabb szakmailag és hosszú távon az előrelépési lehetőség (54 százalék), vezetői posztra csak 17 százalék hajt.

5. Félnek a munka-magánélet egyensúly felborulásától

 

Szintén a kutatás meglepő megállapítása az, hogy az Y-generáció számára a karriertervek megvalósítása mellett az is legalább olyan fontos, hogy a munka cseppet se menjen a magánéletük rovására. Ennek megfelelően a válaszadók jelentős része reális veszélyként említette meg azt, hogy felborulhat az egyensúly az életük két fő területe közt, és rendszeresen többet kell majd dolgozniuk annál, amennyit optimálisnak tartanak.