1. Címlap
  2. Toborzási, kiválasztási tanácsok
  3. Szakemberek keresése
  4. 7 ok, amiért visszakoz a célba ért álláspályázó

7 ok, amiért visszakoz a célba ért álláspályázó

7 ok, amiért visszakoz a célba ért álláspályázó
„Az utóbbi két hónapban hét jelöltem is a munkaszerződés aláírása után visszalépett az állástól” – osztotta meg tapasztalatait a HR Spirittel egy fejvadász. Ő úgy látja, hogy egyre gyakoribb az a pályázói magatartás, hogy a szóbeli vagy írásbeli megállapodás után mégsem állnak munkába. Vajon mi állhat a háttérben?

Ráígér jelenlegi munkahelye

„Ismerek olyan jó nevű informatikai céget, ahol a fejlesztők a béremelési kérés megalapozásaként használják az álláskeresést” – árulta el magazinunknak ugyanez a fejvadász. Pályáznak IT-s állásokra, majd a főnöküknek beviszik a munkaszerződést vagy annak tervezetét, rajta a bruttó összeggel.” Ennél meggyőzőbben nehéz érvelni, főként akkor, amikor informatikusból nagy a hiány. A munkaadó lépéskényszerbe kerül. Ezen kívül a kolléga az állásinterjúkon pontos képet szerez arról is, hogy a béren túl mivel csábít a konkurencia.

Több vasat tart a tűzben

Megesik az is, hogy egy álláskereső biztosra akar menni. Párhuzamosan futtat pályázatokat, erről viszont nem tájékoztatja a munkaadókat. Így előfordul, hogy az adott cég csak a második, harmadik választás. Ő igazából máshol képzeli el a jövőt, de onnan még nem érkezett válasz. Így biztosra megy, és inkább elfogadja az ajánlatot.

A család nem engedi

„Győr mellé kerestünk logisztikai pozícióra egy munkatársat” – hallottuk egy másik személyzeti tanácsadótól. Egy soproni pályázó lett a befutó, aki az első munkanapra már nem érkezett meg. Kiderült, feleségével nem beszélte meg a pályázást. Mikor kiderült, hogy Győr mellé kellene naponta ingáznia, a feleség hevesen ellenezte a váltást, mondván, így a férjnek nem jut ideje a családjára. Mivel otthon a feleség „viselte a nadrágot”, ezért meghiúsult a váltás.

Ráeszmél egy fontos szempontra, amit korábban nem gondolt lényegesnek

Egy budapesti jelölt egy dunaharaszti cég könyvelői munkakörét nyerte el. A munkába állás előtt gondolta át, mennyire megerőltető lesz számára a napi 3 óra ingázás. A pályázás során a fizetés és a cég nevének bővületében élt. Aztán rájött, nincs kedve ennyi időt közlekedési eszközön tölteni.

Fél a kockázattól

Minden munkahelyváltás kockázatot jelent és egy biztos hely feladását. Akadnak olyan személyiségek, akik elvben mennének, de éles döntési helyzetben már nem vállalják. A többség még a munkaszerződés aláírása előtt visszatáncol, egy kisebb rész viszont csak ezután.

Nyeregben érzi magát, diktálni akar

„Én kellek a cégnek. Miért ne kérhetnék több magasabb fizetést?” Így is gondolkodhat magában az a pályázó, aki elnyerte az állást. Megjön az étvágya és új bérjavaslattal áll elő. A munkaadó persze nem enged a nyomásnak, vitává fajulhat a fizetési kérdés.

Csak megméretteti magát a piacon

Egyesek csak kísérletezésre, piaci értékük felmérésére használják a pályázást, esetleg üzleti információk gyűjtéséte. Aztán ha célba érnek, magabiztosan nyugtázzák, mennyire értékesek. Ha nem, akkor pedig levonják a konzekvenciákat. Ők sem lépnek be az irodába az első munkanapon.