1. Címlap
  2. Toborzási, kiválasztási tanácsok
  3. Szakemberek keresése
  4. Monster toborzási tanácsok - Így vegyél fel fizikai munkaerőt (3.)

Monster toborzási tanácsok - Így vegyél fel fizikai munkaerőt (3.)

Monster toborzási tanácsok - Így vegyél fel fizikai munkaerőt (3.)

Ősszel is folytatjuk sorozatunkat, amiben Tóth Tamara, a Monster.hu ügyvezetője ad tippeket a megfelelő munkatárs megtalálásához.  Mostani, harmadik részünkben a kékgalléros toborzás kerül terítékre. A téma forró, ugyanis a munkaadók náluk szembesülnek leginkább a munkaerőhiánnyal. Amint látható, az ő elcsábításuk más megközelítést és más eszköztárat igényel.

 

1. Legyen minél egyszerűbb, rövidebb és érthetőbb az álláshirdetés

A kékgalléros toborzás egyik titka a célratörő, egyszerű kommunikáció. A jelöltek nem olvasnak el hosszú bekezdéseket a cég küldetéséről, az elvárások terjedelmi listája is inkább elriasztja őket. Ami viszont érdekes nekik: mi a munka, mennyit lehet keresni és hol kell végezni. Nem érdemes szégyenlősen kezelni a bért. Ennek konkretizálásával rengeteg időt megtakaríthatsz.

 

2. Légy felelősségteljes, megbízható munkáltató

Jelentsd be őket a jogszabályoknak megfelelően a megbeszélt összegre és fizesd ki őket időben. Ha csúszik a fizetés, az nagy bizalomvesztést okoz számukra, ráadásul híre megy, ami a későbbi toborzásokat teszi nehézzé. A megbízható image még mindig nagy erővel bír, mivel akadnak szép számmal a bérrel ügyeskedő cégek (papíron minimálbér a többi zsebbe, napi 4 órás bejelentés 8 óra valós munka stb.).

 

3. Figyeld a konkurencia bérszintjét

E réteg nagyon „pénzérzékeny”. Számukra a munkakörnyezet, a fejlődési lehetőség helyett az anyagiak jelentik a legnagyobb vonzerőt. Néhány ezer forint plusszal is meg lehet szerezni munkavállalókat, de ugyanennyi mínusszal el lehet veszíteni. Éppen ezért fektess nagy hangsúlyt a helyben és a vonzáskörzetben kínált bérek felmérésére. Az iparági átlagok csalókák lehetnek. Konkrét cégeknél puhatold ki a szintet és fizess te is hasonló szinten (bérháborúba keveredni a szomszéd vállalkozással viszont veszélyes).  

 

4. Ne kérj önéletrajzot egyszerűbb munkák esetén

Felejtsd el azt az automatizmust, hogy „pályázni önéletrajzzal”. Részben azért, mert a munkára alkalmas jelöltek egy része nem veszik a fáradtságot / nem ismeri a CV-készítés technikáit, részben nincs is szükség erre. Betanított vagy szakmunkásoknál elegendő annak bemutatása, hogy az illetőnek milyen végzettsége és szakmai tapasztalata van, hol dolgozott korábban. Megoldás lehet, hogy a jelölt telefonon jelzi érdeklődését, a toborzó itt 3-4 kérdést feltehet erről. Aztán ha megfelel, jöhet a személyes beszélgetés.

 

5. Dönts gyorsan, készülj munkaszerződéssel interjúra

Mivel nagy a munkaerőhiány, nincs idő napokat mérlegelni. Ha megfelel a pályázó, már a személyes interjú végén írasd alá a munkaszerződést. Ha át akarja nyugodtan olvasni, akkor is add a kezébe. Megoldás lehet (több azonos munkakörben dolgozó kolléga esetén) egy minta munkaszerződést bevinni, amit a munkavállaló adataival tölthetsz ki. Ezzel jelzed a munkavállaló felé, hogy komolyan gondolod, ő pedig konkrétumot kap a kezébe, ami már másnaptól keresőviszonyt jelent.

 

+1 Ne riadj meg az oldschool toborzási módszerektől

Ugyan az álláshirdetési piac is az online világra terelődött, fizikai pozícióknál még mindig működnek a régi módszerek. Például egy A4-es lapra írt hirdetés a kisbolt ablakára ragasztva, szórólapozás a település egy forgalmas helyén – például a vasútállomás előtt abban az időpontban, amikor a dolgozók munkába indulnak vagy éppen megérkeznek, vagy az ingyenes újságban elhelyezett hirdetés, amely a település minden postaládájába eljut.