1. Címlap
  2. Toborzási, kiválasztási tanácsok
  3. Szakemberek keresése
  4. Állásajánlat Obamának – PR a toborzásban

Állásajánlat Obamának – PR a toborzásban

Állásajánlat Obamának – PR a toborzásban
Akadnak pillanatok, amikor egy jó ötlet minimális energiabefektetéssel nagy médiafigyelmet generál. Néhány napja Barack Obama leköszönő amerikai elnök mozgatta meg a kreatív agyakat, de korábban akadt már példa Magyarországról is.

Álláshirdetést tett közzé a lejátszási listák elnöki tisztségének betöltésére a Spotify streaming-szolgáltató: a posztot tökéletesen Barack Obamára, a jövő héten távozó amerikai elnökre szabták.
"Helló, Barack Obama, úgy tudom, hogy érdekelné Önt egy állás a Spotify-nál. Látta ezt?" - írta Daniel Ek, a népszerű steaming zeneszolgáltató vezérigazgatója Twitter-üzenetében és posztolta a hirdetés linkjét is.

A leírás szerint a jelentkezőnek "legalább nyolcévi vezetői tapasztalattal kell rendelkeznie egy nagy nemzet élén", és jó kapcsolatokat kell ápolnia számos művésszel és zenésszel. "Szeretnénk tudni, hogy játszott-e már Kendrick Lamar a születésnapi partiján" - olvasható az álláshirdetésben, ami utalás arra, hogy Barack Obama 55. születésnapi ünnepségén múlt év augusztusában a rapper is jelen volt.

Egy másik feltétel, hogy az elnöknek jó csapatjátékosnak kell lennie, kiváló munkaerkölccsel, sőt béke Nobel-díjat is kell birtokolnia (ezt Obamának 2009-ben ítélték oda). A jelöltnek továbbá szenvedélyesen kell tudni beszélni a lejátszási listákról a különböző sajtótájékoztatókon.

Barack Obamáról köztudott, hogy rendszeresen humorosan dicsérte a Spotify műsorlistáit. A Fehér Házban töltött második elnöki periódusa idején pedig közzétette az elnöki vakációkon hallgatott hivatalos listákat is. Néhány órával azután, hogy múlt év augusztusában is megjelent, az elnöki lista lett a leghallgatottabb a Spotify-on.

Az álláshirdetést néhány nappal az után tették közzé, hogy napvilágot látott Barack Obama csipkelődése arról, hogy az elnöki lejátszási lista népszerűsége okán várja a Spotify állásajánlatát.

Magas labda állásportáloknak

Kapott az alkalmon a Monster.com, a vezető amerikai állásportál is, amely top 5-ös listát állított össze az Obamának javasolt állásokból. A munkaköröket a leköszönő elnök korábbi nyilatkozatai, szabadidős tevékenységei alapján válogatták össze és ahol lehetett a Monster álláskeresőjének találati linkjét is hozzátoldották. Így került a terítékre egy profi NBA kosárlabdacsapat vezetése, golfozói pálya, valóságshow-s karrier, séf munka és a Monsternél karrierbloggeri pozíció.

Magyarországon is akadt rá példa

Nem idegen a nagy politikai történések meglovagolása a magyar toborzási piactól sem. Először 2002-ben a Jobpilot (amelyet később a Monster vásárolt fel) élt ezzel a gerillamarketing eszközzel. Az Orbán kontra Medgyessy parlamenti választási kampány hajrájában publikált egy nagy visszhangot kapott álláshirdetést, amelyben Miniszterelnök pozícióba keresett új munkatársat. Nagy visszhangot és sok látogatót hozott az akció, még az akkori Miniszterelnökségtől is érkezett informálisan bíráló reakció.

Íme az akkori hirdetés: