Fejvadász startup a Gozsdu udvarból

Fejvadász startup a Gozsdu udvarból
Négy huszas évei végén járó srác 2012-ben gondolt egy nagyot. Összeálltak és alapítottak egy fejvadász céget. Albérletben kezdték, közösségi irodában folytatták, ma már a trendi Gozsdu udvar szomszédságában bérelnek irodát. Árbevételük tavaly 134 millió forint volt, a csapat már 19 fős. Íme az IseeQ, egy magyar startup a személyzeti tanácsadásból.

„25 éves voltam és addig nem gondoltam volna, hogy így is lehet dolgozni. Kaptam telefont, laptopot, használhattam a céges autót, bármikor jöhettem-mehettem, összetartó volt a csapat, rendszeresek a bulik. Az ügyvezető nagyfokú önállóságra tanított, csak egyvalamit kért: tegyük oda magunkat maximálisan és hozzunk minél több üzletet” – mondja Bondici Balázs, akin látszik, hogy a ProfiPower személyzeti tanácsadó cég mekkora nyomot hagyott. Ugyanígy érezte magát három másik kollégája és jelenlegi tulajdonostársa Kovács Péter, Németh Tamás és Komár Balázs.

Nagy szabadság és buli a ProfiPowernél

A ProfiPower a kétezres évek egyik sikertörténete volt a hazai fejvadászvilágban. Jankovich Ilona hollandiai sikerei után 2004-ben Magyarországon is személyzeti tanácsadó felépítésébe kezdett. Fiatal, tehetséges, sikerre éhes csapatot verbuvált, amely nulláról indulva a hazai fejvadászpiac meghatározó szereplője lett: 2007-ben már az iparág első kettő cége között jegyezték. Segítette sikereiket, hogy akkoriban robbantak be Magyarországon a shared service centerek, (ezek multinacionális cégek több országot kiszolgáló, központosított szolgáltatóközpontjai) amelyek valóságos aranybányát jelentettek a fejvadászoknak. Százával kellett gyorsan nyelveket beszélő, diplomás munkavállalókat toborozni.

2011-re aztán nagy változás következett be. Az akkor már 668 millió forint éves forgalmú ProfiPower beolvadt a holland székhelyű Randstad magyar leányvállalatába. Bondici Balázs pedig úgy érezte három társával, hogy nem kompatibils a személyiségük az új rendszerrel, ideje valamit saját erőből a ProfiPowernél megtapasztalt szabadság mentén felépíteni. (Annyit érdemes megjegyezni, hogy a Randstad rendkívül sikeres lett Magyarországon. 1,3 milliárd forintos tavalyi árbevételével utcahosszal vezeti a személyzeti tanácsadók ranglistáját.)

Indulás a nappaliból

A négy srác szinte nulla forintból indította el az új céget, amelyet IseeQ névre kereszteltek. Ez onnan jött, hogy életük egy-egy korábbi szakaszában Balázs és Péter is magukon viselték az „Isee” becenevet, és innen már csak egy lépés volt átalakítani.

Az első napokban egy albérletből dolgoztak a srácok. Aztán a The Hub nevű közösségi irodában béreltek előbb kettő, majd négy munkaállomást, később egy másik co-working irodába, a Kowerkbe költöztek, ahol már egy fél szoba állt rendelkezésükre.

„Hatalmas erőt és egyben felelősséget jelentett, hogy nem volt főnökünk, hogy bármit megtehetünk, a siker és a kudarc is csak tőlünk függ. Az első két hétben összeszűkült gyomorral dolgoztam, nem tudtam, mi lesz ebből az egészből, csak hittem benne – emlékezik Bondici Balázs. Aztán elkezdett jönni a megbízás és a kezdeti sikerek, majd ezzel a feszültség is enyhült. A vállalkozás már a második hónaptól profitot termelt, ami annak is köszönhető, hogy szerteágazó kapcsolatrendszerrel rendelkeztek.

Nem akartak a 100. fejvadász cég lenni

A négy alapító
Bondici Balázs 32 éves, villamosmérnök végzettségű. Mérnök értékesítőként kezdte pályáját, 2008-ban került a ProfiPowerhez először recruiterként, majd a mérnöki toborzó csapatot vezette, egy éven át a Randstadnál is. Hobbija a cég, a sport.
Kovács Péter 34 éves. Gazdasági agrármérnök, mérnöktanár végzettségű. A British Telecom order managereként kezdte pályáját. 2006-ban lépett be a ProfiPowerhez informatikus toborzóként. A Prezinek is dolgozott talent scout munkakörben, tehetségek felkutatásával foglalkozott. Hobbija a munkája és a networking.
Németh Tamás 33 éves közgazdász. 2009-ben lépett be a Profipowerbe, ahol toborzóként és key account managerként dolgozott. Hobbija a motorozás.
Komár Balázs 27 éves. Angoltanár diplomával előbb értékesítési asszisztens az IC Companiesnál, majd a Randstad recruitere. Hobbija a sci fi, az utazás. Most éppen Ausztráliában tölt hosszabb időt.

Az alapítók úgy látták, csak akkor lehet esélyük a piacon, ha új megközelítéssel próbálkoznak, ha nem akarnak a "100. fejvadász cég" lenni. A mérnöki, sales és back office területek mellett leginkább az informatikusok toborzására koncentráltak méghozzá úgy, hogy nagy erőket mozgattak meg a személyes kapcsolatok kiépítésére, és fizikai közösségek szervezésébe.

Ennek egyik eleme volt az iroda tudatos kiválasztása. A pesti „bulinegyed” közepére, a Gozsdu udvar mellé tették át székhelyüket. „A Duna és a Nagykörút között sok IT-cég működik, emellett a külföldről idelátogatók is biztosan megfordulnak erre. Nem telik el úgy 2 perc az utcán, hogy ne fussunk bele valamilyen ismerősbe, aki aztán egy új embernek mutat be minket” – mondja Boncidi Balázs. A cég egyébként az irodaház aljában, a Madách tér szélén HQ Café néven kávézót is üzemeltet, amely remek hely a kötetlen beszélgetésekre és a szakmai networkingre.

A négy alapító az irodájuk alatti kávézójukban, a HQ Caféban a Gozsdu udvarnál. Balról jobbra: Bondici Balázs, Kovács Péter, Németh Tamás. A laptop képernyőjén pedig az éppen külföldön tartózkodó negyedik társ, Komár Balázs.

Rendezvényeken hozzák össze a szakmabelieket

Fontos eleme koncepciójuknak a hasonló érdeklődési körűek számára szervezett kapcsolatépítő rendezvények. „I love Fridays” néven sörözéseket szerveznek a technológiai világ szakembereinek. Az „International Geek Together” a Budapesten élő külföldi geekeket hozza össze, amelyen egy alkalommal 300-nál is többen gyűltek össze egy dunai hajózásra. Ennek egyik előadója az Angry Birds nevű játék fejlesztési vezetője, a Finn Rovio munkatársa, Kalle Kaivola volt.

Az IseeQ által alapított Central European Startup Awards nevű rendezvénysorozattal pedig a régió 10 országának (Ausztriától Bulgáriáig) legjobb startup cégeit ismerik el. „Ezekkel a nonprofit rendezvényekkel egy olyan célirányos kapcsolatrendszerre teszünk szert, aminek a segítségével azokat a szakembereket érjük el, akik nem keresnek állást, nem regisztrálnak álláskeresői adatbázisokban. Így más réteget szólítunk meg, mint a fejvadász cégek többsége” – mondja Bondici Balázs. Emellett erősségük egy több mint 6000 főt számláló LinkedIn csoport, a „Hungarian IT Professionals”, amelyet még Kovács Péter kezdett építeni, és ahová a mai napig csak az alapító jóváhagyásával lehet csatlakozni.

A fejvadász elárulja: az új utak mellett a hagyományos csatornákat is igénybe veszik, így önéletrajzi adatbázis-hozzáférést vásárolnak, állást viszont weboldalon nem hirdetnek- arra az ügyfeleik is képesek maguktól, ennek nincs ma már hozzáadott értéke. Ahogyan hiába keresni weboldalukon vonalas telefonos elérhetőséget (egyszerűen nincs) és recepciós munkakör sincsen. Aki kapcsolatba szeretne kerülni velük, a közösségi médiában vagy mobilon közvetlenül megteheti.

Almacider az új munkahelyre

Az IseeQ igyekszik kreatív ötletekkel nyomot hagyni a pályázókban. Íme két példa: „Az első munkanapra céglogós cidert küldünk a munkahelyre, amivel az új kolléga megkínálhatja a csapatot, ezzel is segítve a beilleszkedést” – magyarázza Bondici Balázs. Ezen kívül az IseeQ irodájában az interjúszoba falán nyomtatott áramköri lemezek, a lazulást pedig az asztalon található képregények könnyítik.

Az áttörési pont

Mi volt az a pont, amit döntőnek érzel a cég életében? – tettem fel a kérdést Balázsnak. „Az első számla, amit külföldre kiállítottunk” – vágja rá. „Ekkor éreztük azt, hogy nem vagyunk bezárva Magyarországon, más országokban is képesek vagyunk értéket teremteni.” Ma már olyan nevesebb ügyfeleknek is dolgoznak a nemzetközi porondon, mint az Uber (Amszterdam), vagy a 9GAG (Hong Kong).

Az IseeQ csapata két és fél év alatt 19 főre duzzadt. Most jutottak el oda, hogy kell a tudatos szervezetfejlesztés, kellenek a struktúrák, az iránymutatás a hatékony munkavégzéshez. Ezzel együtt igyekeznek megőrizni azt a nagyfokú szabadságot és szellemiséget, ami mentén ez a cég létrejött. A munkatársak kiválasztásánál szempont, hogy legyen affinitásuk az adott célterület felé. Például informatikai toborzóként valamilyen programozói múlt vagy érdeklődés a terület iránt.

Ez nem is munka, hanem életstílus

Bondici Balázs számára fejvadásznak lenni nem munka, inkább életstílus. Ő eredetileg villamosmérnök, pályája elején mérnök-értékesítőként dolgozott, mígnem a ProfiPowernél egy mérnöki állásinterjún felismerte, hogy a személyzeti tanácsadásban rejlő kapcsolatépítési lehetőségek kellenek neki. „A fejvadászat: jogosítvány arra, hogy a világon bárkivel beszélgetésbe elegyedjek. Nagyon élvezem” – mondja munkájáról. Hasonlóképpen látja a vérbeli networker hírében álló Kovács Péter, aki eredetileg gazdasági agrármérnökként diplomázott. Komár Balázs angoltanárként kezdett, Németh Tamás pedig szálloda szakos közgazdász végzettséggel csöppent bele ebbe a világba.

Megcélozzák a top 10-et

Merre vezet az IseeQ útja? Az ügyfélkapcsolatnál a mennyiség helyett a minőségre és a mélységre akarnak koncentrálni. Inkább legyen kevesebb, de szorosabb kapcsolat, mint sok kicsi megbízás. Nem indulnak olyan munkáért, ahol nem partnerként, hanem sokadrangú beszállítóként tekintenek rájuk. Megbízási díjban sem mennek egy bizonyos szint alá. Sokan egyébként IT-fejvadászként ismerik őket, de más területekre – mérnöki, pénzügyi – is keresnek munkaerőt.

Cél még külföldön – például Berlinben, Amszerdamban, Koppenhágában -bővíteni az ügyfélportfoliót, mely lehetővé teszi közép távon egy külföldi iroda felépítését. „Ez egy-egy munkatársnak is fejlődési lehetőséget és vonzó karrierutat jelent, ugyanis a megbízások több hónapos projektmunkákkal járhatnak az adott városban” – mondja Bondici Balázs.

A tavalyi 134 millió forintos árbevétel után erre az évre 200 millió forintot terveznek. Ezzel már akár a top 10 fejvadász cég közé kerülhetnek Magyarországon (ehhez tavaly 197 millió forint kellett).

„Amikor négyen összeálltunk, többen óvtak attól, hogy sok lesz a konfliktus, négy akarat nehezen tud egy céget egy irányba vinni. Mivel jól leosztottuk egymás közt a felelősségi köröket, így eddig sikerült megóvni magunkat az efféle veszélyektől” – összegez Bondici Balázs.