Skip Nav
  1. Címlap
  2. Toborzási, kiválasztási tanácsok
  3. Szakemberek keresése
  4. Így buknak el a HR-esek állásinterjún

Így buknak el a HR-esek állásinterjún

Így buknak el a HR-esek állásinterjún
A személyzeti szakemberek egy része sem profi az álláskeresésben. Tapasztalatok szerint a HR-es jelöltek ugyanazokon a banánhéjakon csúsznak el, mint a más szakmai háttérrel állást keresők. Gyakori hiányosság a rossz vagy félreértelmezett marketing. HR-es álláspályázatok tanulságairól kérdeztünk egy személyzeti tanácsadót.

"Az elmúlt időszakban több tucat, többnyire a HR világához kötődő pályázó interjúztatásában vettem részt - ám ahogy tapasztaltam, semmivel nem teljesítettek jobban azokhoz a pályázókhoz képest, akik teljesen más területeken dolgoznak és szakmai szempontból semmi közük nincs a HR világához. Az ok: az álláspályázás is egyfajta profi marketingmunka, amit még szakembereknek is el kell sajátítaniuk. Ám sokan sajnos még mindig nem végzik el megfelelő minőségben ezt a munkát"- tapasztalta Kelkó Tamás tanácsadó, szervezetfejlesztési szakember.

Nem jöttek el a HR-vezetői posztra pályázók

Az előre egyeztetett interjúidőponton például nem megjelenni - és még utólag sem kommentálni a távolmaradást - komoly szakmai szarvashiba, pláne HR-szakemberként. Ennek ellenére elég gyakran előfordul... "Nemrégiben például felelősségteljes pozícióra, HR-vezetői munkakörre toboroztuk a jelölteket. Ám két, eleinte még jó eséllyel is pályázó HR-vezető jelölt egész egyszerűen meg sem jelent az állásinterjún. Róluk azóta sem tudunk..."

Rosszul értelmezett álláshirdetés

Ráadásul az állásajánlatokban szereplő információk helyes értelmezése sem mindig magától értetődő - úgy tűnik, még szakemberként sem... Pedig az egész pályázást félreviheti, ha a jelölt nincs tisztában a korábban egyértelműen ismertetett részletekkel.

"Olyan komplex, karrier-tanácsadói és HR-es feladatokból álló munkakörre kerestük a legrátermettebb jelölteket, ahol a munka mintegy 75%-a a karrier-tanácsadói feladatokból, míg a fennmaradó egynegyede már kifejezetten HR-es tevékenységekből tevődött össze. Ám a jelöltek legalább fele a legkülönfélébb módokon értelmezte félre az álláshirdetést. Volt, aki úgy: csak a munka negyedében kell néha-néha karriertanácsokat adnia, de a többi feladat színtisztán napi HR-es munka. De volt, aki úgy: ő lesz majd a 25 fős karrier-tanácsadó cég ugyanennyi tanácsadójának HR-managere, aki egyéb teendői mellett a háttérből támogatja majd ezeket a szakembereket - de a fenti félreértések számtalan változata jött elő ugyanennél az álláshirdetésnél..."

Ugyanaz a motivációs levél mindenhová

Emellett nem ritkák a HR-eseknél a más szakmákhoz tartozók pályázási típushibái sem. "Számtalan olyan CV-vel és motivációs levéllel találkoztam mostanában, amelyekről már messziről látszott: a HR-szakember nem írta a konkrét, megpályázott pozíciókra azokat. Épp csak továbbküldte a nála lévő, átlagos sablonokat a saját adataival kitöltve."

Generalistának nevezi magát az asszisztens

Előfordulhat emellett időnként a HR-es pályázók nagyotmondása is: így aztán könnyen lehet a CV-ben a HR-generalistából hirtelen vezető és a HR-asszisztensből pedig HR-generalista. A valóságra már csak az interjún derül fény...