Skip Nav
  1. Címlap
  2. Toborzási, kiválasztási tanácsok
  3. Szakemberek keresése
  4. Mit (nem) szeretnek az álláskeresők a munkaadókban? – a BME állásbörzén teszteltünk

Mit (nem) szeretnek az álláskeresők a munkaadókban? – a BME állásbörzén teszteltünk

Mit (nem) szeretnek az álláskeresők a munkaadókban? – a BME állásbörzén teszteltünk
Javában zajlik az állásexpók időszaka és kelnek el - néha percek alatt - a pozíciók. Ám arról szinte sehol nem esik szó, hogy vajon maguk az álláskeresők mit szólnak az expón látottakhoz - hallottakhoz? És arról sem, mi tetszik ott nekik és mi nem... Mi most kivételt teszünk - jöjjenek hát a vélemények. Pozitívak és negatívak, profik és átgondolatlanabb elvárások egyaránt...

Mi tetszik az álláskeresőknek?

+"Nekem bejön, hogy hosszan, sokat és sokáig volt lehetőségem kérdezősködni az engem komolyabban érdeklő cégek munkatársait az állásokról, a juttatásokról, a kilátásokról és a karrierről. Tényleg úgy tűnt, hogy komolyan is érdeklem őket. Például nem akartak kibújni a felvetett kérdések, de a konkrét válaszadás alól sem" - mondta el a vegyészmérnöknek készülő, 22 éves Brigitta.

+ "Nagyon tetszik, hogy majdnem minden standnál akad nekem való állásajánlat. Tetszik hogy itt válogathatok a lehetőségek közül. De az is, hogy azt tapasztaltam: nemcsak egy-két szavas, igen - nem válaszokat kaptam a kérdéseimre. Úgy látom, a cégek többsége az emberszerető, kommunikatívabb munkatársait küldte ki a standokhoz infót adni, ami tényleg nagy előny egy ilyen rendezvényen" - összegezte tapasztalatait Ágoston, a frissen végzett, 26 éves gépészmérnök.

+ "Pozitív, hogy sok cég rak ki a standjához egy-egy őket jól jellemző produktumot, ami máris rengeteget elárul a cégről egy-egy álláskeresőnek. A múltkoriban például egy autómárka vitt autót is az egyik nagyobb börzére. De láttam már állásexpón külön kiemelt, kiállított és távvezérelt sebesség, -és fordulatszám-mérőt kedvcsinálónak pár meghirdetett állás mellé vagy egy-egy, kifejezetten a cég által gyártott szoftvert futtava a standok monitorján. Ami nekem műszakisnak, mechatronikát tanulva tényleg szimpatikus"- mondta el Pál, a 22 éves, mechatronika-mesterképzésben tanuló gépészmérnök-hallgató.

+ "Nekem a legjobban a HR-esekkel való személyes kapcsolatfelvétel lehetősége jött be  a mostani BME-s börzén. Ha otthon ülök és vaktában lövöldözgetek e-maileket a cégeknek, jó esetben legalább egy - két hét múlva, rossz esetben meg talán soha nem válaszolnának vissza... De itt, személyesen több benyomást tudok gyűjteni a cégről és kideríthetem, tényleg van-e a szakmai megérzéseimnek alapja vagy inkább nézzek még más standoknál is körül állás-ügyben"- mondta el Etel Ákos, 23 éves gépészmérnök.

...és mi nem tetszik?

-"Picit úgy látom, a cégek csak azokkal kedvesek, akik elsőre passzolnak az elképzeléseikhez vagy ahhoz a területhez értenek, amit a pont a cég is keres. Ha nem? Akkor egyből hárítanak a  "Most nem keresünk erre a területre szakembert. De különben szoktunk, úgyhogy jelentkezzen csak az adatbázisunkba!" De látszik, hogy azért minél hamarabb szabadulnának is az álláskeresőktől" - kifogásolta az expón tapasztaltakat Dia, a 23 éves kertészmérnök.

„Hiányolom a vállalati döntéshozókat, például szakmai vezetőket vagy akik a felvételről döntenek. Akkor lenne igazi, ha velük tudnék beszélni, őket meggyőzni, hogy hasznára lehetek a cégnek” – mondta egy múlt nyáron diplomázott villamosmérnök.

„Rossszul vagyok attól, hogy a cégek – már akiket én felkerestem – folyamatosan azt mondják, hogy ha állást keresek, lépjek fel a weboldalukra, töltsem fel az önéletrajzomat. Egy állásbörzének éppen arról kellene szólnia, ami online nem intézhető el” – mondja egy építőmérnök, aki váltani akar.

"Kicsit zavar, hogy nehéz átlátni, mit, merre találsz meg itt. Szerintem nagyot lendítene a dolgon és az imázson, ha mondjuk fentről, az aula tetejéről leengedve raknának ki óriásplakátokat, nagy betűtípusokkal, mint a plázákban szokták. Amire mindjárt azt is ráírhatnák, hogy az egyes szakmáknak szóló állásajánlatok a létesítmény melyik csücskében találhatóak. Akkor mindenki kényelmesebben érezhetné magát. Ami még zavar: túl sok az átlátszó reklámszöveg. Még olyan cégeknél is, akik egyébként hasznos infót is adnak át " - mondta el a 22 éves, vegyészmérnöknek készülő Enikő. 

"Voltam most itt egy előadáson, ami az Y- és a Z- generáció dolgait, karrierépítését taglalta. Amivel gondjaim vannak: itt elég nehéz összehozni, hogy az ingyenes karrier- tanácsadások időpontjai és az esetleg érdekes előadások ne üssék időben egymást. Na, ezeket valahogy máskor, másként kellene megoldani: akkor is, ha sokan jelentkeznek rá" - összegezte észrevételeit az épp műszaki menedzserként állást kereső Mihály.