1. Címlap
  2. Toborzási, kiválasztási tanácsok
  3. Szakemberek keresése
  4. "Debrecenben nincs munkaerőhiány" - SSC világ Magyarországon (1.)

"Debrecenben nincs munkaerőhiány" - SSC világ Magyarországon (1.)

Több ezer nyelveket beszélő frissdiplomás, jó munkabér/megélhetési költség arány, repülőtér, „A” kategóriás irodák. Debrecen egyebek mellett így csábítja a városba a shared service centereket. Eddig 6 üzleti szolgáltatóközpont (IT Services, Epam, NI, BT, Transcosmos, Flowserve) telepedett meg, 3 ezer munkatársat alkalmaz. A város újabb egységek érkezésére számít. Ennek ágyaz meg egy épülő A+ kategóriás irodakomplexum, jövőre pedig indul az angol nyelvű Nemzetközi Iskola a családtagok kényelmére. Helyszíni riportunk.

Színes, huszonéves csapat levegőzik, sztorizgat, nevetgél Debrecen nyugati részén az ipari negyed (hivatalosan Debreceni Regionális és Innovációs Park) egyik épülete előtt és élvezi az augusztus végi napsütést. Az ilyen helyeken általában termelő vállalatok kékgalléros dolgozói pihennek két munkamenet között. Ők azonban szellemi munkát végeznek, tucatnyi idegen nyelven adnak segítséget Európa legkülönbözőbb pontjaira telefonon, számítógépen; a japán székhelyű Transcosmos dolgozói. A cég 7 éve érkezett a városba - akkor még Merlin IT néven. Több mint 400 munkatársat alkalmaz, akik olyan nagy ügyfeleknek végeznek ügyfélszolgálati munkát, mint a Ryanair, az Oracle vagy a DHL. Ha valaki Európában a Ryanair társasággal repül és valamilyen kérdése akad például a jegyfoglalással kapcsolatban, akkor a vonal végén egy „debreceni hang” igazítja őt útba.

A Transcosmos egyike annak a hat shared service centernek, amely megvetette a lábát Debrecenben. „Megtaláltuk a számításunkat” – mondja Szmolinka Zsolt ügyvezető.

Szmolinka Zsolt (középen) néhány csapattaggal. A Transcosmos látja el egyebek mellett a Ryanair ügyfélszolgálatát

Biztos toborzóbázis a Debreceni Egyetem

„Tévhit, hogy a városban munkaerőhiány van. Az itteni ssc-k köszönik, jól vannak, bővülnek és találnak új munkatársakat” – mondják az önkormányzat által alapított helyi befektetési ügynökség, az EDC Debrecen munkatársai. Példaként a Flowserve amerikai vállalatot hozzák fel, amely tavaly települt a városba. Pénzügyi, HR, informatikai és ügyfélszolgálati területre toborzott. Első körben 40 fő felvételével számoltak, már 120-an dolgoznak náluk.

Honnan szereznek a cégek több nyelven beszélő munkatársakat? „Legfontosabb toborzási forrásunk a Debreceni Egyetem” – mondja Szmolinka Zsolt, aki a Gazdaságtudományi Kar címzetes egyetemi docense is. Ő korábban Debrecenben szerzett bölcsész diplomát angol-holland szakon, majd budapesti ssc-s évek után hazaköltözött és felépítette a 400 fős céget, amit máig vezet. (Zsoltot, mint a 2015-ös év SSC menedzserét másfél évvel ezelőtt portrécikkben mutattuk be.)

4500 külföldi tanul és dolgozik a városban

Több mint 30 ezer hallgató tanul az egyetemen, közülük 4 ezren külföldről érkeztek összesen 105 országból. Az összes egyetemista közül 7200-an három olyan karon (gazdasági, IT, bölcsész) tanulnak, amelyek illeszkednek a shared service centerek elvárásaihoz: a magas szintű nyelvtudáshoz és a gazdasági/pénzügyi, informatikai jártassághoz. A Gazdaságtudományi Karon Shared Service Expert specializáció is indult. A diplomások mellett az egyetemi padot taposók is bevethetőek: részmunkaidőben, hétvégén, a nyári szünetben.

Az EDC Debrecen munkatársai. Azért dolgoznak, hogy minél több shared service center telepedjen le a városban

A toborzás másik vonala, amikor a cégek más országból vagy Budapestről csábítanak munkaerőt Debrecenbe. „Nyugat-Európából két irány látható. Az egyik, hogy főleg valamilyen magánéleti kapcsolat, többnyire szerelem miatt érkeznek fiatalok. Látok példát külföldről vagy Budapestről hazatelepülőkre és a fővárosból hozzánk érkezőkre is. Ők Debrecenben kulturális-gazdasági pezsgést éreznek és jó alapot saját jövőjük tervezésére” – jegyzi meg Szmolinka Zsolt.

Betöltendő állások azért akadnak. Augusztusban a céges karrieroldalakon az EDC gyűjtése alapján 140 ajánatot lehetett találni debreceni ssc-kbe, a legtöbbet az IT Services (73), a Flowserve (30) és a BT (14) hirdetett meg. Az IT Servicesnél tipikus pozíció az IT helpdesk és a Cisco specialista, a Flowserve-nél a könyvelő és a pénzügyi elemző, a BT-nél az IT delivery manager.

20 százalékkal alacsonyabb bérek, de olcsóbb élet

Az EDC Debrecennél úgy látják, ugyan Debrecenben nagyjából 20 százalékkal alacsonyabbak a bérek a budapestinél, a lakhatás és a megélhetés ennél olcsóbb, így költség-jövedelem arányában a kelet-magyarországi város vonzó csomagot kínál cégeknek és munkavállalóknak egyaránt.

„Nem tudunk Debrecennél olcsóbban munkavállalót toborozni” – hoz saját példát lengyel-magyar-román összehasonlításra Szmolinka Zsolt. „Ami talán a bérektől is fontosabb azonban: a munkaerő minősége kiemelkedő, szerintem ár-érték tekintetében Debrecen magasan viszi a prímet” – teszi hozzá. A Transcosmos egyébként Debrecen mellett Varsóban és Kolozsváron is jelen van.

A városban két idegen nyelvvel körülbelül bruttó 250-350 ezer forint között lehet keresni ügyfélszolgálati területen, ami függ a tapasztalattól, a nyelvtudás szintjétől, a beszélt nyelv ritkaságától, a munkarendtől, és a feladat nehézségétől, komplikáltságától. „Fix napi 8 órás a munkaidő, laza, fiatal a csapat, nem kell hazavinni a stresszt, minőségi a munkakörnyezet, mindenkit képzünk, csapatépítéseket tartunk” – sorolja az előnyöket az ügyvezető. Hozzáteszi, náluk átlagosan 2-3 évet töltenek a munkavállalók.

Nem lehet lazsálni

Ezért azonban teljesíteni kell. A Transcomos irodájában betekintést kapunk abba, milyen is az az SSC-s munka. A „Ryanair teremben” (ahol csak a légitársaság ügyfélszolgálatát kezelik) hatalmas a nyelvi kavalkád. Egyszerrre tucatnyian válaszolnak meg hívásokat, kattognak a billentyűzetek a chatek alatt, a fali kivetítőn pedig folyamatosan változó, különböző színű számtenger: a telefonvonalban levők, a várakozók száma, ki mennyi ideje beszél az ügyféllel, bejövő kontaktadatok óra, napi, heti bontásban. Itt tényleg nem lehet lazsálni...

A cég üres állások függvényében karrierutat is kínál a legjobbaknak. Az agent szinten kezdők felfelé jutva supervisor, majd team leader pozícióra juthatnak, innen pedig a service delivery manager, majd a head of service delivery manager szint következik növekvő bérekkel  és egyre nagyobb felelősségi körrel. Ezek mellett a backoffice munkakörök is sokaknak vonzóak lehetnek, például a HR, az IT, az értékesítés, vagy az oktatás.

Autós túra: itt vannak a debreceni SSC-k

A Transcosmostól néhány száz méterre találjuk a National Instruments shared service centerét. Innen a belvárosba autózva néhány percnyi távolságra feltűnik a többi egység. A Nagypiac szomszédságában az utcán lazít a British Telecom (BT) csapatának egy része. A nemzetköziséget jelzi, hogy a bejáratnál 13 nyelven fogad üdvözlet az angoltól az oroszig. 2007-ben nyitották meg irodájukat, ahol most 550 fővel működnek. Innen nem messze, a Bethlen utcában találjuk az Epam Systems bázisát.

A British Telecom irodája a belvárosban

A város keleti részében egy impozáns komplexumot pillantunk meg, a Lion Office Centert, amelynek 8000 négyzetméter a kapacitása. Ennek legújabb épülete a Flowserve otthona, és más cégek is bérelnek itt irodát.

A Flowserve irodaháza. Tavaly települtek le, már 120 fővel működnek

1900 fővel a város legnagyobb SSC foglalkoztatója, az IT Services, amelynek több mint 13 ezer négyzetméteres irodaháza a Debreceni Science Parkban található. Mellette éppen a Thyssenkrupp építi új gyárát.

Science Park. Innen dolgoznak az IT Services debreceni egységének alkalmazottai, közel 2 ezren

Az irodaház-fejlesztések folytatódnak, ami jelzi, újabb shared service centerek érkezésére számít a város. A Lion Office Center 6000 négyzetméterrel bővül. Már elindult az egyik legnagyobb dobásnak szánt fejlesztés a Nagyerdő szélén lévő Tüzér utcában, a Forest Offices építése, amit ottjártunkkor daruk, markolók és munkások hada jelzett. Az A+ kategóriás, 22 ezer négyzetméteres, futurisztikusra tervezett létesítmény 2500 új munkahelyet hozhat az SSC-szektorban.

Épül a Forest Offices. 22 ezer négyzetméternyi A+ kategóriás iroda lesz bérelhető

Jövőre jön a nemzetközi iskola

A többi vidéki várossal szemben Debrecen előnye még a nemzetközi repülőtér, amely most hét városból fogad és indít gépeket (London, Párizs, München, Milánó, Malmö, Eindhoven, Tel Aviv) és hamarosan a moszkvai járat is elindul.

A város célja, hogy a külföldről érkezett munkavállalók – főleg vezetők - családtagjainak is segítse a boldogulást. Az EDC-nél megtudjuk, 2019 szeptemberében tervezik a Debreceni Nemzetközi Iskola elindítását, amely angol nyelvű képzést kínál az óvodától egészen az érettségiig. A kikapcsolódásra ott az ország legnagyobb fedett aqua parkja, topvezetők elszállásolására egy 5 csillagos szálloda.

Az SSC-k kapcsolattartását segíti az „Expat Klub”, mely vezetők találkozási pontja. A személyzeti szakemberek pedig „HR Kerekasztalon” oszthatják meg tapasztalataikat.

SSC világ Debrecenben dióhéjban

 

Cég Érkezés éve Jelenlegi létszám Főbb tevékenységek
National Instruments (SSC) 2002 130 SSC, 70 k+f Finance, accounting, customer service, legal, IT support, procurement
EPAM 2004 100 IT outsourcing, software development
IT Services Hungary 2007 1900 System integration, IT outsourcing, SAP system services
British Telecom 2007 550 Service management, delivery management, helpdesk
Transcosmos 2010 400 IT helpdesk, call canter and customer service
Flowserve 2016 120 Finance, HR, IT, SAP, customer service