Skip Nav
  1. Címlap
  2. Toborzási, kiválasztási tanácsok
  3. Szakemberek keresése
  4. Óriási a tehetséghiány Magyarországon

Óriási a tehetséghiány Magyarországon

Óriási a tehetséghiány Magyarországon
Soha ennyi cég nem panaszkodott munkaerőhiányra a Manpower friss felmérése szerint. A legnehezebben betölthető pozíciók között a szakmunkás, a sofőr, a mérnök, a könyvelő, az informatikus. Mit tesz a HR ennek enyhítésére?

Újabb csúcsot döntött a globális szakemberhiány. Világszerte a munkaadók 38%-ának okoz nehézséget, hogy megfelelő munkaerőt találjon. A ManpowerGroup 42 országot érintő kutatásából kiderül, hogy a tavalyi évhez képest kettő százalékponttal növekedett azoknak a cégeknek az aránya, amelyek toborzáskor nehézségekbe ütköznek.  Magyarországon – a globális átlagot bőven meghaladóan – a megkérdezettek 47%-a nyilatkozott úgy, hogy nehezen talál megfelelő munkaerőt. Ez az arány a magyarországi felmérések történetében újabb rekordnak számít.

A felmérés szerint továbbra is Japánban van a legnagyobb hiány szakemberekből, itt a munkaadók 83%-a küzd nehézségekkel, amikor alkalmazottat keres. A lista élén van még Peru 68% és Brazília 64%-kal. Az EMEA régió éllovasa Románia 61%-kal, Görögország 59%-kal, az ötödik pedig Magyarország, 47%-kal. Csakúgy, mint tavaly, most is az ír munkaadók számoltak be a legkényelmesebb helyzetről: ott csupán 11%-nak jelent gondot a megfelelő munkatárs megtalálása.


A legnehezebben betölthető munkakörök 2015-ben Magyarországon
1. Szakmunkás
2. Sofőr
3. Mérnök
4. Könyvelő és pénzügyi szakember
5. Informatikus
6. Csoportvezető
7. Orvos
8. Gépkezelő
9. Értékesítő
10. Vendéglátóipari dolgozó

Rontja a versenyképességet

A Manpower a felmérésben 750 magyarországi cégvezetőt, személyzeti szakembert kérdezett többek között arról, milyen hatással van a hiány a vállalatra, és mit tesznek ennek kiküszöbölésére.

A szakemberhiány rontja a versenyképességet. Ezt válaszolta a személyzeti szakemberek fele. A második leggyakrabban említett válasz az ügyfél-kiszolgálási képesség csökkenése (48 százalék). A cégek közel ötöde szerint a hiány a kreativitást, az innovációs képességet rontja.

Miért nincs megfelelő számú munkaerő? Az elsődleges gátló tényezőként az állásokra jelentkezők hiányát említették a megkérdezettek. Ez egy év alatt 15 százalékponttal nőtt. Második helyen 39 százalékkal a szaktudás, a hard skillek hiánya szerepel, ami viszont 10 százalék feletti csökkenést jelent. 17 százalékra nőtt azon cégek száma, amelyek a földrajzi elhelyezkedésben is nagy problémát látnak. Magyarul olyan helyen működnek, ahol nincs megfelelő számú munkaerő vagy nehezen lehet odacsábítani.

Mit tesznek a cégek a hiány enyhítéséért?

Aggasztónak mondható, hogy 43 százaléknak nincs erre stratégiája. 30 százalék viszont új csatornák felé nyit a munkavállalók toborzásában.